Straatverlichtingsproject EBS verloopt gestadig
28 Sep 2020, 18:42
foto
De conventionele kilowattuurmeter maakt plaats voor digitale en smart meters


De Energiebedrijven Suriname (EBS) is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen van het LED Straatverlichting en Advanced Metering-project. Binnen dit project maken 40.324 straatverlichtingsarmaturen plaats voor LED-armaturen, worden 21.000 Advanced Meters (AM) - smart meters - geïnstalleerd en Advanced Metering Infrastructure (AMI) geïntroduceerd in het elektriciteitsnetwerk van Suriname. Het geheel wordt gefinancierd door de Caribbean Development Bank.

De AMI zal de communicatie tussen de smart meters en de EBS, maar ook de LED straatverlichtingsarmaturen, mogelijk maken. Er is hierbij sprake van een tweerichtings communicatienetwerk dat dataverkeer tussen het utiliteitsbedrijf en de meter van de klant mogelijk maakt. De 21.000 slimme meters zullen worden gebruikt in het EBS-systeem en zijn van grote waarde voor verafgelegen gebieden, zegt de voorlichting van de EBS.

EBS heeft landelijk iets meer dan 170.000 aansluitingen, waarvan ongeveer 60% momenteel is voorzien van een conventionele energiemeter, ook wel bekend als de kilowattuur (kWh)meter. Wereldwijd worden deze elektromechanische kWh meters, met een draaischijf en een mechanische weergave, niet meer vervaardigd, waardoor de EBS in de afgelopen 15 jaren langzamerhand de overstap heeft gemaakt naar digitale energiemeters (de modellen ME160, ME162, MT173 en MT174). De eerste versie van deze digitale meters hadden een digitale meetinstallatie met een mechanische display (draaischijf). De volgende versies zijn compleet digitaal, dat wil zeggen digitale meting met digitale weergave.

In vergelijking met de analoge meters zijn digitale meters niet aan slijtage onderhevig. Het grootste voordeel van dit systeem is dat de verbruiken op vastgestelde tijden kunnen worden opgevraagd. Daarnaast zal het verbruikspatroon van elke individuele aansluiting zichtbaar gemaakt kunnen worden en in latere fase zal de individuele klant ook in staat zijn om verbruiksdata volledig te beheersen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk, volgens planning in 2021, het niet meer nodig zal zijn om de meterstand van de smartmeters fysiek op te nemen of door te geven.  
Advertenties