Brazilië: Nieuwe infecties verdampen hoop op groepsimmuniteit
28 Sep 2020, 16:48
foto
De autoriteiten hebben de stranden in Manaus, Brazilië, gesloten omdat de Covid-19-gevallen weer toenemen. (Foto: Reuters)


Manaus is de grootste stad en hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Amazonas, in het uitgestrekte Amazone-regenwoud. Nadat het hard was getroffen door de uitbraak van het coronavirus in april en mei, zijn de sterfgevallen in de stad dramatisch gedaald. In april en mei nog hadden begraafplaatsen  moeite om graven snel genoeg in orde te brengen om de doden te begraven.

Een wetenschappelijke studie op de website medRxiv suggereerde dat Manaus mogelijk groepsimmuniteit heeft bereikt, het punt waarop genoeg mensen antilichamen tegen het virus hebben, waardoor het de verspreiding vertraagt ​​of stopt. Wetenschappers schatten dat tot 66% van de bevolking daar antilichamen tegen Covid-19 had.

"Alle tekenen wijzen erop dat juist het feit dat het zo blootgesteld was aan het virus, de vermindering van het aantal nieuwe gevallen en sterfgevallen in Manaus teweeg heeft gebracht", aldus de coördinator van de studie.

Maar nu nemen de gevallen weer toe. Na een snelle heropening hebben de autoriteiten op vrijdag bijeenkomsten en feesten 30 dagen lang verboden en de openingstijden voor winkels en restaurants beperkt. Burgemeester Arthur Virgilio vertelde persbureau Reuters dat president Jair Bolsonaro de schuldige was. "De regering moet dit serieus nemen en de waarheid spreken", zei hij.

Critici van de president beschuldigden hem ervan de risico's van het virus tijdens de pandemie te bagatelliseren en deskundig advies over sociale afstandelijkheid en andere maatregelen te negeren.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April