Initiatiefwet om leningenplafonds te verhogen
21 Sep 2020, 04:42
foto


De minister van Financiën & Planning komt wettelijk in problemen als de 'leningenplafonds' (obligoplafonds) die nu gelden, gehandhaafd blijven. In een initiatiefwet vragen de Assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP) en Miquella Soemar-Huur om de plafonds te verhogen. Het plafond van de binnenlandse staatsschuld moet volgens de initiatiefnemers van 25% naar 45%, de buitenlandse staatsschuld moet van 35% naar 50% en de totale schuld moet van 60% van het Bruto Binnenlands Product naar 95%. Er is intussen een commissie van rapporteurs onder leiding van Mahinder Jogi (VHP) benoemd die de openbare behandeling moet voorbereiden. 

De initiatiefnemers zeggen dat na het aantreden van de regering onmiddellijk een trend ingezet is om de staatsfinanciën weer op orde te brengen. Met name de staatsschuld - zowel de binnenlandse als de buitenlandse - vertonen een trend die niet meer past binnen de door de Wet op de Staatsschuld gegeven kaders. Benadrukt wordt dat het voor de regering reeds een immense inspanning is om de juiste omvang en samenstelling van de totale staatsschuld vast te stellen. Uitgegaan wordt - uitgaande van de voorlopige vaststelling dat de totale staatsschuld de wettelijk vastgestelde en geboden ruimte, ruimschoots zijn overschreden. 

Naast de verhoging van de obligoplafonds worden er voorzieningen getroffen in het geval dat de totale staatsschuld bij de inwerkingtreding van deze wet boven de vastgestelde obligoplafonds ligt. Er zal binnen twee maanden na vaststelling van die omstandigheid door het Bureau van de Staatsschuld door de minister goedkeuring moeten worden gevraagd van De Nationale Assemblee overeenkomstig artikel 3 lid 5 van de wet. In artikel 3a lid 3 is eveneens een voorziening in spoedgevallen waarbij door de Staat schuldverbintenissen moeten worden aangegaan die overschrijding van het  obligoplafond tot gevolg hebben.

Artikel 3a lid 3 betreft de verplichting voor de minister van Financiën tot het indienen van een schuldsaneringsplan die eerder is geregeld in artikel 10a. Deze verplichting wordt ook gezien als een extra waarborg met betrekking tot de door de Regering aangegane schuldverplichtingen. Daarbij moet door de minister van Financiën bij de indiening van de Staatbegroting eveneens een schuldsaneringsplan bij De Nationale Assemblee worden ingediend.
Advertenties