Cuba: Eerste officiële devaluatie peso sinds 1959
11 Sep 2020, 14:40
foto
Een politieagent organiseert een rij mensen die wachten om voedsel te kopen uit bezorgdheid over de verspreiding van de coronavirusziekte in Havana, Cuba (Foto: Reuters)


Cuba zal binnenkort voor het eerst sinds de revolutie van 1959 de peso devalueren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp vroegen de drie bronnen om anonimiteit. Als onderdeel van de hervormingen, die voor het einde van dit jaar zijn gepland, zullen de autoriteiten volgens twee Cubaanse bronnen en een buitenlandse zakenman ook de twee binnenlandse valuta's van Cuba verenigen, allemaal met enige kennis van het plan.

De peso blijft behouden en de converteerbare peso, die voor staatsbedrijven gelijk is aan de dollar, maar met het publiek wordt uitgewisseld tegen 24 peso's om te kopen en 25 peso's om te verkopen, zal worden geëlimineerd, aldus de bronnen. De Cubaanse regering heeft gezegd dat ze het huidige tarief van de peso een tijdje bij het publiek zal respecteren, zodat bewoners hun converteerbare peso's kunnen omwisselen voor peso's en dit automatisch doen voor bankrekeningen in converteerbare peso's.

"De belangrijkste maatregel is het veranderen van de officiële wisselkoers die wordt gebruikt door de staatsbedrijven", vertelde Omar Everleny, één van Cuba's bekendste economen, aan persbureau Reuters. "Er zijn verschillende voorstellen. Het zal nooit één op één zijn ... Het is tussen de 10 en hoger", zei hij.

De waarde van de peso ten opzichte van de Canadese dollar, euro en andere converteerbare valuta's zal naar verwachting ook naar beneden worden bijgesteld op basis van internationale marktrente.

De Cubaanse economie is grotendeels in handen van en wordt gerund door de staat, en de wisselkoersen worden bepaald door de overheid. De maatregelen maken deel uit van een pakket hervormingen gericht op het bestrijden van een economische crisis veroorzaakt door strenge Amerikaanse sancties onder president Donald Trump en die is verergerd door de coronaviruspandemie en de bureaucratische inefficiëntie van de op Rusland gestoelde economie van het eiland.

De tekorten aan basisgoederen zijn dit jaar verergerd, met lange rijen die in veel winkels in het hele land veel voorkomen. Door de sluiting van de toerismesector zitten veel Cubanen zonder werk, hoewel de vluchten vanuit Canada vorige week werden hervat.

Dollars circuleren
De regering liet in juli doorschemeren dat ze de monetaire hervormingen en andere maatregelen zou goedkeuren, zoals het versoepelen van de gecentraliseerde planning en beperkingen voor kleine bedrijven, waar de Communistische Partij ongeveer tien jaar geleden voor het eerst op aandrong.
Volgens de drie bronnen zullen de lonen, pensioenen en prijzen van de staat aanzienlijk stijgen als gevolg van de devaluatie van de peso met maar liefst 95 procent, of tot ongeveer 20 peso's per dollar.

Everleny zei dat de devaluatie betekende dat bedrijven veel hogere kosten zouden hebben en dat de prijzen zouden stijgen, waardoor hogere lonen en pensioenen nodig waren.

Minister van Economie en Planning, Alejandro Gil, zei in juli dat hervormingen nodig waren om de export te stimuleren en de import te verminderen, aangezien de lokale valuta op de internationale markt niet inwisselbaar is om goederen te kopen en de schuld te betalen.

Experts voorspellen dat de economische activiteit van Cuba dit jaar met bijna 10 procent zal afnemen, na een stagnatie in 2019. Overheidsfunctionarissen hebben toegegeven dat het ontbreken van een inwisselbare valuta heeft geleid tot uitstel van schuldbetalingen en drastische bezuinigingen op brandstof, voedsel en andere essentiële importen.

Economen hebben lang betoogd dat de één-op-één officiële wisselkoers - evenals de andere koers van de converteerbare peso en verschillende uitzonderingen per sector - de export hebben belemmerd en invoer hebben aangemoedigd omdat een verdiende dollar wordt verantwoord als een peso en vice versa, waardoor het moeilijk is om te ontcijferen of een bedrijf winstgevend is.

De regering is een jaar geleden begonnen de dollar elektronisch te laten circuleren met een bankpas en opent dollarwinkels die alles aanbieden, van gebruikte auto's en huishoudelijke apparaten tot voedsel en hygiëneproducten. De bronnen zeiden dat ze verwachtten dat de dollarvoorraad op zijn minst op korte termijn zou toenemen om stabiliteit te bieden en dollars te vangen om goederen te importeren.

Veel Cubanen ontvangen harde valuta uit het buitenland en van het bedienen van de toeristenindustrie. "De monetaire hervorming is heel dichtbij. Dit is het moment", zei Everleny, die de maatregelen steunt, ook al waarschuwde hij dat ze voor sommigen traumatisch zouden kunnen zijn.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April