Suriname groeit als de overheid slaapt
12 Sep 2020, 02:54
foto


In veel ontwikkelingslanden is de overheid eerder een belemmering dan een hulp. De nieuwe regering wil redden, maar hoe? Men is ongeduldig. De media overspoeld met columns en nieuwsberichten over wat de nieuwe regering fout doet, teleurstelling en verbazing hebben elkaar kwadratisch afgewisseld, een storm van wijsheden en terechtwijzingen. Allemaal commentaar van een vroom en wijs volk, nog net geen borrelpraat. Maar ik stel het volgende: niet alleen de overheid, maar ook het volk van Surinaams slaapt en droomt, al tijden. Het is tijd dat u wakker wordt geschud. Ik schud….wordt u wakker?

Bel Pakito

De nieuwe regering blijft opsommen hoeveel leningen, rente en salarissen betaald moeten worden. Dat de rente op de “Oppenheimer” leningen zo ongelooflijk hoog is, radeloosheid ten top. Verrassing? Niet vergeten dat dezelfde personen als de oppositie hebben meegetekend toen de vorige regering de leningen aanging. Hebben ze dan meegewerkt aan de huidige malaise? Wellicht. Niemand heeft ze gedwongen om mee te tekenen. De oppositie had ook Pakito en z’n maatjes kunnen bellen; "Pakito jereh noh, oenoe noh teken deng wurg lening foe Oppenheimer, dus begin seti deng demonstratie, want wo dwingie a regering Bouta foe stap op". Maar dat is niet gebeurd!

De NDP-kater
En daarom kreeg NDP, ondanks vermoedelijke misleiding, diefstal, uitverkoop en corruptie, nog steeds 16 zetels. Slechts 4 minder dan de VHP (20 zetels). Ongeveer 65.660 stemgerechtigde Surinamers houden nog steeds van de NDP (ongeveer 108.240 stemden op de VHP). Suriname is nog nooit zo verdeeld geweest terwijl men droomt van eenheid. Dieper geanalyseerd leidt Suriname duidelijk aan Miasma (een collectieve ziekte). Het volk van Suriname heeft niet 1 regeerperiode gezopen met de NDP, maar 10 jaar lang. Dan is het nu de tijd om te ontwaken, de NDP-kater (soso-edeh hattie) te trotseren en te trachten de Miasma te overwinnen.

Oliedroom
De devaluatie van de SRD is gestart. Alles wordt duurder. Er is geen geld voor salarissen. Leningen. Lokale bedrijven balanceren op de rand van faillissement. En lokale banken kunnen zo omvallen doordat de non-performing loans als een molensteen om hun nek hangt. Maar Suriname 'oliedroomt'. In deze droom baadt men voortaan in olie en rijdt iedere Surinamer een Rolls Royce. Werken hoeft niet meer. Iedere Surinamer is corpulenter dan de gemiddelde Saudiër. Dit is de droom, de dikke olieworst die u wordt voorgehouden door de oliegeilen. Ik help u ontwaken uit deze droom.

Corona gaat minsten de komende 2 jaar de economische groei van Suriname belemmeren want (wereldwijd) mag je niemand dwingen om te vaccineren (en er is geen 2 jaar plan om de economische gevolgen en pijn van Corona op te vangen). Als u wakker wordt, moeten de "Oppenheimerleningen" nog steeds afgelost worden, want men durft niet te defaulten zoals ik voorstelde in mijn eerdere artikel. Terwijl andere landen hun schuldeisers de deur wijzen, speelt Suriname model schuldenaar, alsof Suriname nog iets te verliezen heeft.

Droom niet, wees zelfvoorzienend
Ik plaats de oliedroom nog eens in perspectief voor u. Wist u dat Koeweit, een land dat vol met olie zit, en al heel lang succesvol olie pompt en verkoopt, in oktober, dus volgende maand, ook geen salarissen meer kan betalen van zijn ambtenaren? Koeweit, Monie no deh, dalende olieprijs. Wist u dat Saudi Aramco (de grootste oliemaatschappij ter wereld) alle plannen om olieraffinaderijen in China, de USA en India te bouwen, heeft stopgezet? Wist u dat Saudi Aramco op 6 september ook nog eens zijn olieprijzen heeft verlaagd voor Azië? Met als gevolg een forse daling van de olieprijs die weer naar de 37 USD duikt. Bij Aramco werken de beste scenario planners, die alle ins en outs van de oliemarkt kennen, die plannen 50-100 jaar vooruit. Vraagt u zich af waarom Kosmos zijn exploratierechten zo snel verkoopt. Als de olieprijs aan het dalen is door renewables, en er steeds meer olie op de wereldmarkt komt, Rusland heeft de productie wederom opgeschroefd, Venezuela pompt, USA pompt, Guyana pompt hard, Suriname wil ook pompen. Al dit gepomp gaat leiden tot een dusdanig lage olieprijs dat het niet meer loont om olie te produceren. Een olieprijs van rond de 10-15 USD is spoedig een feit.

De eenvoudige oplossing
Suriname moet overwegen te focussen op totale Zelfvoorzienendheid. Eenvoudige landbouw. Kleine veeteelt stimuleren. Minder import. Alle gronden die vals uitgegeven waren en ingetrokken worden, gratis ter beschikking stellen voor volkstuinen, waar het volk groenten en fruit kan planten. En de overheid slaapt niet, maar stelt de zaden gratis beschikbaar.

Dr. Ashwin Ramcharan RO
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March