Ook deze ongevallen hadden voorkomen kunnen worden!
11 Sep 2020, 04:47
foto


In het laatste kwartaal van het jaar 2019 en in het begin van het jaar 2020 hebben we een paar schokkende bedrijfsongevallen gehad in Suriname:
1. Een 16-jarige verloor een deel van zijn onderarm tijdens het schoonmaken van een recyclemachine in een plastic fabriek.
2. Een 40-jarige man overleed aan de verwondingen die hij opliep toen de laadbak van een truck plotseling op hem terechtkwam, terwijl hij probeerde de storing aan het mechanisch systeem op te lossen.
3. Een man overleed na val in een betonmixer toen tijdens werkzaamheden een deel van zijn hoofdhaar werd gegrepen door de mixer en hij vervolgens in de mixer werd meegesleurd.
4. Een 19-jarige jongeman overleed nadat een tractor kantelde en op hem terechtkwam. Hij was bezig op een landbouwareaal met grondverzet werkzaamheden.
5. Jongeman overleden door elektrocutie tijdens werkzaamheden aan het elektrische net op de zolder van een woonhuis.

Zo zijn er nog vele gevallen die zich jaarlijks voordoen, waarbij gezinnen een ouder, kind, broer of zus verliezen. U kunt zich het geval aan de Duisburglaan vast nog wel herinneren waarbij een jongeheer werd geëlektrocuteerd op een hoogwerker door hoogspanningskabels. Ik zal niet verder uitweiden over het leed dat deze gezinnen elke dag en vooral elke maand meemaken.

De wetten die de veiligheid van arbeiders in Suriname moeten waarborgen zijn verouderd en dienen minimaal aangepast te worden aan de huidige internationale veiligheidsstandaarden en programma’s.
Bij elk ongeval moet er een grondige 'root cause' analyse worden gemaakt die een actielijst produceert en gedeeld wordt met de gehele samenleving en specifiek het bedrijfsleven. Hieruit moeten wij leren en de juiste stappen ondernemen om de veiligheid van onze burgers te waarborgen. Ook op dit gebied moeten wij als Natie werken aan continuous improvement. 

Het ministerie van Arbeid heeft voor het jaar 2018 in totaal 804 bedrijfsongevallen geregistreerd, waarvan er een stijging was in het aantal fatale gevallen. 14 werknemers hebben het leven gelaten als gevolg van een bedrijfsongeval. Het Ministerie rapporteerde verder dat de meeste gevallen voorkomen hadden kunnen worden, als de werkgevers tenminste eenvoudige veiligheidsvoorschriften in acht hadden genomen. Uit deze cijfers kan je concluderen dat in Suriname gemiddeld per werkdag minstens 2 bedrijfsongevallen zich voordoen en dat er gemiddeld elke maand een persoon het leven laat. 

Moeten wij ons afvragen wie van ons het volgende slachtoffer zal zijn? 
Of zullen wij met ons allen hier een verandering/verbetering in brengen?
Ik zal proberen u ervan te overtuigen dat al de genoemde gevallen voorkomen hadden kunnen worden, en dat wij als land nu meer dan ooit beleid moeten maken om de veiligheid van onze mensen op de werkvloer te garanderen. Ik verwijs daarvoor naar het volledig artikel toegevoegd als bijlage.

Het is duidelijk dat alle 5 gevallen voorkomen hadden kunnen worden als de juiste veiligheidsprocedures aanwezig waren en nageleefd werden. Ik hoop met dit stuk het besef bij velen aan te wakkeren en vraag de overheid via dit medium serieus te gaan werken aan de bescherming van onze werknemers.

Drs. F.ILAHIBAKS
E-mailadres: Faizal.ilahibaks@gmail.com
Gewezen Environmental, Health & Safety Manager bij de Alcoa (Suralco)
pdf-icon.gif Het_volledige_artikel.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April