Bouwmaterialen schrikbarend gestegen in zeer korte tijd
09 Sep 2020, 00:00
foto
De prijs van cement is van de ene op de andere dag van SRD 135 gestegen naar SRD 160. Mensen die bouwen, zijn onaangenaam verrast.


De prijzen van bouwmaterialen zijn dinsdag van de ene op de andere dag flink de lucht ingegaan. De prijzen waren eerder al aangepast, maar zijn nu behoorlijk opgeschroefd. Een zak cement van 40 kg is van SRD 135 is gestegen naar SRD 160. In één dag is de prijs in alle handelszaken verhoogd. 

Niet alleen de cementprijs is haast onbetaalbaar geworden, maar ook rondijzer, nodig voor onder andere de fundering van een gebouw en de ringbalk is flink gestegen. Hetzelfde geldt voor bouwstenen. Een steen van 4 duim is van SRD 7 met maar liefst SRD 3 gestegen. Afhankelijk van waar de stenen worden betrokken, moet er boven de SRD 11 worden neergeteld. 

Ondernemers geven aan dat de prijsverhoging te maken heeft met de koers van de US$ die boven de SRD 17 is. Daarnaast heeft de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven besloten een conversiekoers van SRD 14 te zullen hanteren in plaats van SRD 9.50. De handelsbanken hebben toestemming gekregen van de Centrale Bank van Suriname om de US-dollar tussen de SRD 12 en SRD 14 te verkopen. 



Veel mensen zijn verrast met de plotselinge verhoging van de prijzen van bouwmaterialen. "Ik had gedacht voor de devaluatie van de SRD bouwmaterialen te kopen, maar nu kom ik geld tekort", zegt een vrouw die een woning aan het opzetten is. Zij had gedacht dat de prijzen zouden stabiliseren. "Nu is het nog moeilijker geworden om een dak boven je hoofd te hebben."

Advertenties