Nieuwe veerboot Albina-St. Laurent november 2021 operationeel
08 Sep 2020, 15:33
foto
De veerboot 'La Gabrielle' wordt volgend jaar vervangen door een groter vaartuig.


Als alles volgens planning verloopt, zal de nieuwe veerboot voor de oversteek tussen Albina en St. Laurent du Maroni, rond 24 augustus volgend jaar aankomen in het oost buurland. Rekeninghoudend met een proefperiode van twee maanden, is de verwachting dat de veerboot begin november volgend jaar officieel in gebruik zal worden genomen. Het totaal project, nieuwe veerboot en havens aan beide zijden van de verbinding (plus onderzoek), kost ongeveer € 10 miljoen.

De financiering van het project komt uit Europese fondsen (€ 3,5 miljoen), Frankrijk (€ 450.000), CNES (€ 250.000), de lokale regering van Frans-Guyana (€ 175.000) en Suriname (€ 625.000). Het contract voor de bouw van een grotere veerboot die de oversteek St. Laurent du Maroni en Albina zal onderhouden, is op 27 februari dit jaar toegekend door de aanbestedingscommissie van de lokale Franse regering (CTG). De evaluaties zijn gedaan in aanwezigheid van een Surinaamse vertegenwoordiger. De onderneming CNOI die het contract kreeg, zal het project binnen 14 maanden opleveren.

In een gezamenlijke verklaring zegt de Franse ambassade en de vertegenwoordiging van CTG, beide gevestigd in Paramaribo, dat de aannemer nu begonnen is met de productie van de werktekeningen die in uitvoering zijn goedgekeurd door de hoofdaannemer, die het staal en de voortstuwingsmotoren bestelt.

De grotere veerboot zal 200 passagiers (met 50 zitplaatsen) en 8 lichte voertuigen kunnen vervoeren per keer of twee vrachtwagen van 15 ton en 4 lichte voertuigen of een machine van 40ton. Het nieuwe vaartuig komt in de plaats van 'La Gabrielle' die al jaren de oversteek tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April