Sri Lanka: Ter dood veroordeelde parlementslid legt eed af
08 Sep 2020, 17:39
foto
Premalal Jayasekara, ter dood veroordeelde en lid van de regeringspartij, maakt een buiging na zijn beëdiging als parlementslid. (Foto: AFP)


Een Sri Lankaanse politicus die ter dood is veroordeeld voor moord, is uit de gevangenis geëscorteerd en werd de eerste veroordeelde die werd beëdigd als parlementslid, onder luid protest van parlementsleden van de oppositie. Premalal Jayasekara, lid van de regerende Sri Lanka Podujana-partij (SLPP), werd in juli veroordeeld voor de moord op een oppositieactivist nadat hij het vuur had geopend tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 2015.

De veroordeling en het vonnis van de 45-jarige politicus kwamen echter na de nominaties voor de verkiezing van 5 augustus, waardoor hij mocht meedoen aan de verkiezingen en zijn gewonnen zetel mocht innemen. Jayasekara woonde de eerste zitting van het huidige parlement op 20 augustus niet bij, omdat de gevangenisautoriteiten weigerden hem vrij te laten. Hij diende echter een verzoekschrift in bij het Hof van Beroep, dat maandag een voorlopig bevel uitvaardigde om uit de gevangenis te worden geëscorteerd om zijn rechten als parlementslid uit te oefenen. Hij zal na de sessie van een dag terug naar de gevangenis worden begeleid.

Wetgevers van de oppositie droegen uit protest zwarte sjaals en maakten luidruchtig hun ongenoegen kenbaar terwijl Jayasekara dinsdag de eed aflegde. Enkele liepen woedend de zaal uit tijdens de ceremonie.


Sri Lanka’s oppositiewetgevers, met zwarte sjaals, protesteren luid tijdens de eed aflegging van de veroordeelde parlementariër Jayasekara. (Foto: AFP)

Jayasekara, sinds 2001 parlementslid, is de eerste veroordeelde moordenaar die als wetgever in Sri Lanka heeft gediend. In januari 2015 opende hij het vuur op een podium dat werd opgezet voor een verkiezingsevenement door een rivaliserende partij, waarbij hij één persoon doodde. Hij heeft beroep aangetekend tegen de veroordeling en het doodvonnis. Hoewel Sri Lanka doodvonnissen uitspreekt, is er sinds 1976 niemand meer geëxecuteerd.

Jayasekara is niet de enige wetgever die vanuit de gevangenis naar het parlement in Sri Lanka wordt begeleid. Sivanesathurai Chandrakanthan, een eerste termijn parlementslid die wordt verdacht van moord, wacht in de gevangenis op zijn proces en wordt binnengebracht voor wetgevende zittingen.

Aanraking met de wet is geen belemmering voor een carrière in de politiek in Zuid-Azië. Volgens de Association of Democratic Reforms, een electorale hervormingsgroep, wordt meer dan 40 procent van de wetgevers in het Indiase parlement strafrechtelijk vervolgd voor begane feiten als moord en verkrachting.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April