Stutgard: We laten het schoolhandenwassenproject niet los
08 Sep 2020, 10:33
foto
Scholieren hebben begin dit jaar een training handen wassen gevolgd.


“Het handenwassenproject – en daarmee ook het handenwassen scholentoernooi - is niet van de ene op de andere dag gekomen. Daarom gaan we het niet loslaten. We gaan gewoon door om scholieren te blijven leren hun handen goed te wassen.” Woorden van microbioloog en levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard, een van de grote motoren achter het Intermed Caribe handenwassen scholentoernooi, dat vanwege Covid-19 moest worden afgelast het afgelopen schooljaar. 

Stutgard legt uit dat de organisatoren van het scholentoernooi er van uit gaan dat de deelnemende kinderen broertjes, zusjes en ouders hebben, die óók leren hoe ze hun handen op de juiste manier moeten wassen. Daardoor ontstaat op een bepaald moment een groot spin-off-effect. “En als je het jaarlijks blijft doen, dan leer je op die manier heel veel kinderen, heel veel Surinamers, hoe ze hun handen moeten wassen. Als u me vraagt hoeveel mensen ik vanaf 2009 tot en met nu geleerd heb hoe ze hun handen moeten wassen, dan denk ik aan minstens 15000 tot 20000 Surinamers”, zegt de microbioloog.

Aan het handenwassentoernooi doen doorgaans vijf scholen mee. Dit toernooi wordt jaarlijks op of omstreeks 5 mei, Wereld Handhygiënedag, gehouden. Vier scholen hadden begin dit jaar de training gevolgd, maar nadat Covid-19 haar intrede deed in Suriname, besloot de organisatie deze activiteit aan te houden. Inmiddels is het schooljaar om en is het duidelijk dat Covid-19 nog steeds hot issue is. Dat handenwassen bijzonder belangrijk is, is met deze coronapandemie ook – nu meer dan ooit – duidelijk. Reden te meer om de boodschap van een goede handhygiëne te blijven verspreiden, stelt Stutgard.

De microbioloog legt uit dat virussen die keer op keer mensen ziek maken, op een gegeven moment zodanig zijn gemuteerd, dat ze niet meer schadelijk zijn. Als een virus ons lichaam binnentreedt, zal het lichaam het virus proberen te herkennen, en als hij het herkend heeft, gaat hij antistoffen proberen te produceren. Dat doet zich al tientallen eeuwen voor. “En als we kijken naar de geschiedenis van virussen: ze komen, ze blijven een jaar tot twee jaar en daarna verdwijnen ze. De grote pandemie in het verleden was de Spaanse griep, van 1918 tot 1919 en 50 miljoen mensen zijn daaraan gestorven. Maar na 1919 was het plotseling verdwenen. Ik verwacht dus dat sowieso dit Covid-19-virus op een bepaald moment ook zal verdwijnen en dat we weer naar normalisatie zullen gaan”, zegt Stutgard stellig. 

Hij vindt dat naast de duidelijke nadelen, deze crisis wel een aantal voordelen met zich meebrengt, “want nu kunnen we ons werkelijk afvragen of het niet mogelijk is om ook online dit soort trainingen te geven. Is het niet mogelijk dat scholen het online leren en dat zij dus op school een presentatie houden die online wordt gedaan? Dus een online wedstrijd. Een jury kan naar de verschillende video’s kijken en nagaan wie het hardst zijn best heeft gedaan. Een voordeel ervan is dat je binnen een korte tijd een veel grotere groep bereikt. En niet alleen een veel grotere groep, maar je kunt bijvoorbeeld het hele land bestrijken. Het is een idee dat we eigenlijk leven moeten geven”, mijmert Stutgard over mogelijkheden om het scholentoernooi in het nieuwe schooljaar toch voortgang te laten vinden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April