Sri Lanka: Mammoet olietanker staat opnieuw in brand
07 Sep 2020, 19:30
foto
Een ontploffing in de machinekamer vorige week, had een Filipijns bemanningslid gedood en de eerste brand veroorzaakt. (Foto: EPA-EFE)


Een enorme brand, die een olietanker bij Sri Lanka stuurloos maakte, is slechts één dag nadat het was gedoofd opnieuw opgelaaid door de harde wind, meldde de marine van het eiland. De in Panama geregistreerde 'New Diamond', die meer dan 270.000 ton ruwe olie en diesel vervoerde, was donderdag onderweg van Koeweit naar de Indiase haven Paradip toen hij een noodoproep deed na een explosie in de machinekamer waarbij een Filipijns bemanningslid omkwam.

De daaropvolgende brand werd zondag geblust door de gecombineerde inspanningen van de Sri Lankaanse marine en luchtmacht, de Indiase marine en kustwacht met assistentie van particuliere operators. Brandweerlieden bleven de tanker met water en droge chemicaliën doordrenken, maar door het stormachtige weer, waarbij de windsnelheden tot 70 km per uur bereikte, is het vuur weer opgelaaid.

"Als gevolg van harde wind ... is het vuur dat al gedoofd was, opnieuw ontstoken door de effecten van extreme temperaturen en vonken aan boord", zei de marine in een verklaring. De woordvoerder van de Sri Lankaanse marine, kapitein Indika de Silva, vertelde AFP dat de brand op een "ernstig niveau was, maar we hopen dat we het kunnen beheersen".

De tanker werd eerder weggesleept van de Sri Lankaanse kust, maar de harde wind duwde het schip ongeveer 18 km dichter bij de kust, zeiden ambtenaren. Krachtige sleepboten waren nu aan het grote schip vastgemaakt om te voorkomen dat het dichterbij kwam, voegde ze eraan toe.

De marine zei dat de lading niet is aangetast door de opgelaaide brand. Het schip had een scheur in de romp gehad ongeveer 10 meter boven de waterlijn als gevolg van de intense hitte van de eerste brand, zeiden ambtenaren.
Maar de autoriteiten hadden gezegd dat er geen olievlek was en dat de scheur niet als een catastrofale structurele verzwakking werd beschouwd.

Het Sri Lankaanse Marine Environment Protection Agency heeft gezegd dat er juridische stappen kunnen worden ondernomen tegen de eigenaren, de in Liberia geregistreerde Porto Emporios Shipping Inc, "mocht het ergste gebeuren en het schip kapot gaat".
Advertenties