Tyfoon Haishen teistert Japan met harde wind en stroomuitval
07 Sep 2020, 02:14
foto
Tyfoon Haishen zette de autoriteiten ertoe aan om ongeveer 8 miljoen mensen op te roepen te evacueren. (Foto: EPA)


Tyfoon Haishen teisterde Zuid-Japan zondag met krachtige wind en stortregens, waardoor tienduizenden huishoudens zonder elektriciteit kwamen te zitten. De autoriteiten waren genoodzaakt om ongeveer 8 miljoen mensen die in het pad van de storm zitten, op te roepen tot evacuatie. Na het passeren van Japan wordt verwacht dat Haishen maandag aan land komt in Zuid-Korea, dat ook alert is.

Bijna 430.000 huizen in de Kyushu-regio zaten zonder stroom vanaf vanochtend o3:00 lokale tijd, meldde de Japanse openbare omroep NHK. Haishen heeft geleid tot de sluiting van fabrieken, scholen en bedrijven in het westen van Japan. Ook zijn honderden vluchten en treindiensten geannuleerd.

Terwijl het verzwakte en enigszins verschoof toen het land naderde, bleef Haishen "groot" en "buitengewoon sterk", werd de directeur van het Japanse Meteorologisch Agentschap, Yoshihisa Nakamoto, geciteerd door persbureau AFP.
"Er wordt regenval op recordniveau verwacht", zei hij. "Het kan aardverschuivingen veroorzaken of zelfs grote rivieren laten overstromen." Stijgende getijden, voegde hij eraan toe, kunnen wijdverbreide overstromingen veroorzaken in laaggelegen gebieden, met name rond riviermondingen.

Tijdens een bijeenkomst met de ministers van het kabinet, heeft premier Shinzo Abe een oproep gedaan. "Aan alle burgers", zei hij, "vooral degenen die in gebieden wonen met een grote kans op rivieroverstromingen of hoogwater, blijf alstublieft alert op de informatie van uw lokale autoriteiten. En onderneem alstublieft onmiddellijk actie om uw veiligheid te waarborgen, om je leven te beschermen. "

De tyfoon heeft de Japanse kustwacht ook gedwongen zijn zoektocht naar vermiste zeelieden op te schorten vanaf een vrachtschip dat is gezonken tijdens tyfoon Maysak. De Gulf Livestock 1 vervoerde 43 bemanningsleden en 6.000 koeien toen hij woensdag vermist werd. Drie bemanningsleden werden levend gered.

Het Japanse weerbureau drong er bij de inwoners op aan om ‘uiterst voorzichtig te zijn’ vanwege mogelijke recordregens en hoge golven langs de kust. Volgens de meteorologische dienst zou de storm tegen maandag windsnelheden tot 216 km per uur kunnen bereiken.

Autoriteiten drongen aan op evacuaties van inwoners in zeven prefecturen in het zuiden van Japan, meldde de openbare omroep NHK. Door de corona protocollen, het aanhouden van de sociale afstand, konden evacuatiecentra minder mensen opvangen dan normaal. Een evacuatiecentrum in Miyazaki bereikte de capaciteit en stopte met het accepteren van evacués als voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus.

De tyfoon heeft de elektriciteit naar zo'n 180.000 huizen onderbroken, zei NHK eraan toevoegend dat het openbaar vervoer in de getroffen prefecturen allemaal is gestopt. Luchtvaartmaatschappijen hebben meer dan 500 vluchten geannuleerd die vertrekken vanuit Okinawa en Zuid-Japan en ook de dienstregeling van de hogesnelheidstreinen is stopgezet, aldus het medium.

Zuid-Korea zet zich schrap
Het Central Disaster and Safety Countermeasure Headquarters verhoogde zondag om 19.00 uur lokale tijd het tyfoonwaarschuwingsniveau van het land tot vier, het hoogste niveau. De Korea Forest Service bracht ook het aardverschuivingswaarschuwing tot het hoogste niveau.

Het hoofd van de Korea Forest Service, Park Chong-ho, zei tegen persbureau Yonhap: "Er wordt enorme schade verwacht aangezien de tyfoon deze keer gevaarlijker zal zijn dan de vorige die Zuid-Korea kort na het einde van het moessonseizoen troffen."

Tyfoon Haishen zal naar verwachting op vanochtend dicht bij Busan komen.
Advertenties