Gajadien: Maatregelen gelijk treffen voor inkomstenverhoging
07 Sep 2020, 00:00
foto
Asiskumar Gajadien (fractieleider coalitie)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat vooruitlopend op het pakket van maatregelen dat gepresenteerd zal worden op 18 september aan De Nationale Assemblee, de regering alvast enkele zaken kan doorvoeren om meer inkomsten binnen te halen. Het gaat om besluiten die geen effect zullen hebben op de samenleving, maar de inkomsten van de Staat zullen verhogen. Er is geld nodig om de salarissen en andere uitgaven te kunnen doen eind van de maand. 

Voor de exportsector kan de wisselkoers verhoogd worden, zegt Gajadien in gesprek met Starnieuws. Nu geldt de koers van SRD 7.52 voor de US-dollar en gedeeltelijk een hoger bedrag. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de minister van Financiën hebben de commerciële banken toestemming gegeven om een koers tussen de SRD 12 en SRD 14 te hanteren voor de US-dollar. Het bestuur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft zijn leden geadviseerd om een convertiekoers van SRD 14 te hanteren voor de US-dollar. 

Bij de export van hout en goud kan de koers worden verhoogd. Ook moet er een betere controle plaatsvinden bij de export. Zo wordt er opgegeven dat hout tussen de 6.000 tot 8.000 kubieke meter wordt geëxporteerd, maar Gajadien meent dat er grotere volumes ingeladen worden. De controle door de overheid moet worden opgevoerd. "Door deze maatregelen te treffen, kan ervoor gezorgd worden dat het land niet wordt benadeeld," merkt de politicus op. 

Gajadien zegt deze voorstellen ook besproken te hebben met de regering, maar hij vindt dat er meer haast achter moet worden gezet. De regering is ermee geconfronteerd dat op diverse ministeries de schulden groter zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. Ook diverse wurgcontracten die gesloten zijn, maken dat het meer tijd kost om op te treden. Maar het mag niet zo zijn dat terwijl het gras groeit, het paard sterft. Er moet sneller worden gehandeld, stelt de politicus. 
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April