China: Sinovac werknemers en families kregen coronavirusvaccin
06 Sep 2020, 14:28
foto
Sinovac bood een experimenteel coronavirusvaccin op vrijwillige basis aan ongeveer 2.000 tot 3.000 werknemers en hun gezinnen aan. (Foto: Reuters)


Ongeveer 90 procent van de Sinovac Biotech-werknemers en hun families hebben, in het kader van China’s noodprogramma, een experimenteel coronavirusvaccin genomen dat door het Chinese bedrijf is ontwikkeld. Dat maakte  CEO van het bedrijf, Yin Weidong, bekend. De omvang van de inentingen in het kader van het noodprogramma, dat China in juli lanceerde maar weinig details over heeft vrijgegeven, wijst erop hoe actief het experimentele vaccins gebruikt in de hoop essentiële werknemers te beschermen tegen een mogelijke heropleving van Covid-19, zelfs als de proeffase nog in volle gang is.

Het programma is bedoeld voor specifieke groepen, waaronder medisch personeel en degenen die werkzaam zijn op voedselmarkten en in de transport- en dienstensector.

Sinovac, wiens CoronaVac zich in klinische onderzoekfase 3 bevindt en is opgenomen in het noodplan, bood het potentieel vaccin op vrijwillige basis aan, aan ongeveer 2.000 tot 3.000 werknemers en hun gezinnen, vertelde Yin aan Reuters. "Als ontwikkelaar en fabrikant van vaccins kan een nieuwe uitbraak rechtstreeks van invloed zijn op onze vaccinproductie", verduidelijkte Yin waarom zijn bedrijf in het noodprogramma werd opgenomen.

Gegevens die uit het programma zijn verzameld, kunnen bewijs leveren van de veiligheid van het vaccin, maar zijn geen onderdeel van de geregistreerde protocollen voor klinische onderzoeken. Volgens Yin zullen de instanties, die het vaccin moeten beoordelen en goedkeuren voor commercieel gebruik, niet werken met deze gegevens. Hij zei dat degenen die ervoor kozen om te worden ingeënt, inclusief zijn vrouw en ouders, op de hoogte waren van de mogelijke bijwerkingen voordat ze de injectie namen.

Yin, die ook de injectie nam, zei dat artsen vroegen naar hun gezondheidstoestand vóór de vaccinatie, en dat het aantal bijwerkingen onder de gevaccineerden "zeer laag" was. Bijwerkingen na het gebruik van CoronaVac zijn vermoeidheid, koorts en pijn, met meestal milde symptomen, volgens de resultaten van een door Sinovac gesponsorde ‘mid-stage trial’, waarbij 600 deelnemers betrokken waren en voorafgaand aan evaluatie van academici, vorige maand werd gepubliceerd. Geen enkel vaccin heeft de laatste fase van grootschalige proeven doorstaan om te bewijzen dat het effectief en veilig genoeg is om mensen te beschermen tegen het virus dat wereldwijd tot meer dan 870.000 doden heeft geleid.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April