Vrees: CDS wordt ook propagandamachine regering
06 Sep 2020, 16:26
foto
Bijeenkomst gehouden door de CDS met journalisten en voorlichters. De communicatie moet worden verbeterd door input uit het veld. (Foto: René Gompers)


Journalisten en overheidsvoorlichters hebben bij de kennismaking met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aangegeven, dat zij vrezen dat deze overheidsinstelling net als het Nationaal Informatie Instituut (NII) gewoon een propagandamachine zal zijn van de zittende regering. Coördinator van de Communicatie Unit van het Kabinet van de President, Alven Roosveld, benadrukt dat de organisatie zich alleen wil richten op het communiceren van zaken die met de regering en de overheid te maken hebben. Hij merkt op dat als de regering haar werk goed doet, zij automatisch politiek gaat scoren.

De kritiek op de CDS en het voormalig NII is niet mals geweest. NII is volgens de journalisten en voorlichters een grote sta in de weg geweest als het ging om informatie verzamelen of informatie verspreiding. Het optreden van de CDS tot nu toe belooft ook niet veel goeds, hebben ze aangegeven. “Ik was geschokt door een diepgeworteld gevoel van antipathie vanuit diverse overheidsvoorlichters en leden van de pers richting NII,” geeft Roosveld aan. “Aanwezigen gaven aan dat zij werden geschoffeerd en minacht door deze entiteit. Wij werken eraan dat de ervaring met de CDS een veel betere is.” Roosveld heeft ter plekke het boetekleed aangetrokken en zijn verontschuldigingen aangeboden voor de zaken die tot nu toe fout zijn gelopen bij de CDS. Hij heeft beterschap beloofd. Dat is ook de bedoeling van de bijeenkomst benadrukt hij. 

Roosveld merkt op dat de CDS, de journalisten en overheidsvoorlichters niet op één lijn zijn. “Het uiteindelijke doel is dat er protocollen komen waarbij de communicatielijnen duidelijk zijn, vrij van eigen interpretatie en ongeacht welke regering daar zit,” deelt hij mee. Op de bijeenkomst is ook aangegeven dat er ook goede momenten waren geweest met NII en CDS. Besproken is wat er allemaal beter kan in de relatie met de CDS. Tijdigheid, toegang tot informatie en ter zake deskundige personen, en uitwisselen van ruw materiaal is het meest belangrijke geweest voor de journalisten. De journalisten en voorlichters zijn het erover eens dat duidelijk moet zijn wat de bevoegdheden van de CDS zijn en dat die duidelijk en helder afgebakend moeten worden. Zij stellen het op prijs dat CDS het initiatief heeft genomen om de bijeenkomst te organiseren.

Het is meer dan duidelijk dat zaken anders aangepakt moeten worden geeft Roosveld aan. Hij gaat zich daar sterk voor maken. “Ik geloof in een scheiding van regerings, overheid en politieke communicatie,” geeft Roosveld aan. Regeringscommunicatie gaat om beleidsvraagstukken; Overheidscommunicatie, gaat om de ‘day to day’ operationele zaken en politieke communicatie, is meestal propaganda,” meent Roosveld. “1 en 2 is het werk van de CDS. De regering casu quo de overheid moet haar werk goed doen dan scoor je automatisch politiek.” 

René Gompers
Advertenties