Historische hoogtepunt orkaanseizoen slechts week verwijderd
06 Sep 2020, 04:48
foto
Van Omar waren zaterdag nog de overblijfselen te zien op satellietbeelden. (Beeld: NHC)


Het Atlantische orkaanseizoen heeft historisch gezien een hoogtepunt bereikt rond 10 september, en het ziet ernaar uit dat de oceaan volgens schema stormen zal uitdrijven. Minstens drie tropische systemen, elk met een gemiddelde of grotere ontwikkelingskans, doorkruisen de tropische oostelijke Atlantische Oceaan. En met nog maar zes namen voordat de lijst met 2020-namen van Atlantische orkanen is uitgeput, zijn we goed op weg om in oktober in het Griekse alfabet te zijn.

De week heeft al meerdere tropische systemen gekenmerkt, waaronder Nana en Omar. Nana kwam donderdagochtend vroeg als een orkaan van categorie 1 aan land in Belize. Zowel Nana als Omar zijn sindsdien verzwakt of verdwenen, hoewel Nana een moeilijke poging tot wederopstanding probeert terwijl zijn overblijfsels al wervelend de Stille Oceaan opgaan.

Hoewel de Atlantische Oceaan dit jaar stormen heeft aangejaagd, waren de meeste - met uitzondering van Laura van categorie 4, die het zuidwesten van Louisiana verwoestte - relatief zwak en van korte duur. Volgens Sam Lillo, een postdoctoraal onderzoeker bij de National Oceanic and Atmospheric Administration, ligt de gemiddelde levensduur van de 15 genoemde stormen van dit seizoen zelfs in de onderste 1 procent van de Atlantische orkanen.

En toch blijft de Atlantische Oceaan nog steeds in recordtempo stormen genereren. 2020 heeft records gevestigd voor de vroegste C-, E-, F-, G-, H-, I-, J-, K-, L-, M-, N- en O-stormen die ooit zijn waargenomen. En de algehele activiteit op basis van een maatstaf van stormenergie is nog steeds 30 procent hoger dan normaal.

Nana stierf en Omar verzwakte van donderdag tot vrijdag in een tropische depressie. De twee stormen werden dinsdag genoemd, Nana bereikte kortstondig orkaankracht toen het donderdagochtend in Belize aan land kwam. Omar, aan de andere kant, zwierf duizelig rond de open Atlantische Oceaan, terwijl hij anderhalve dag vijandige omstandigheden afweerde voordat hij verdween in een tropische depressie, en binnenkort zal het een overblijfsel zijn.

Hoewel technisch verdwenen, kan Nana delen van Midden-Amerika blijven achtervolgen met zware regenval. De circulatie bewoog zich vroeg op vrijdag over het westen van Guatemala en het zuiden van Chipas, Mexico, kwam voor de kust uit en bloeide opnieuw met regen- en onweersbuien.

En er is een kans, zij het klein, dat Nana wordt versterkt door de warme wateren van de oostelijke Stille Oceaan. Het National Hurricane Center (NHC) schat die kans op 30 procent, maar schrijft dat de omstandigheden in het weekend minder gunstig zullen worden.



Ondertussen rolt de volgende reeks systemen om in de gaten te houden van Afrika af. Twee bewegen al naar het westen over de Atlantische Oceaan, terwijl een derde naar het westen slingerde en onweersbuien naar Mali en Mauritanië bracht.

Het National Hurricane Center heeft geschat dat deze verstoringen, van west naar oost, respectievelijk een kans van 40, 70 en 50 procent hebben op ontwikkeling in de komende vijf dagen. Er is een kans dat het eerste systeem zich niet luidruchtig ontwikkelt, maar het zou de weg kunnen effenen voor de tweede door de atmosfeer op de bovenste niveaus te verzadigen.

Waar deze twee verstoringen zich uiteindelijk precies naartoe zullen verplaatsen, is hoogst onzeker. Hoewel er redenen zijn om aan te nemen dat een pad ten noorden van de Benedenwindse Eilanden de voorkeur heeft, moeten de eilanden hoe dan ook de tropische storing in de gaten houden.

Bovendien zal het derde tropische systeem laat dit weekend de kust verlaten, met "geleidelijke ontwikkeling" waarschijnlijk begin volgende week, volgens het NHC. Die tropische golf wordt al in toenemende mate georganiseerd en kan in een betere positie verkeren om pal westwaarts richting de Benedenwindse Eilanden te volgen.

Als één van deze systemen namen verdient, zijn de volgende drie op de lijst Paulette, Rene en Sally.
Advertenties