Suriname zal mijnbouwvergunningen niet verlengen
05 Sep 2020, 12:40
foto
De Franse ambassadeur Antoine Joly en minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, tekenen de gezamenlijke verklaring te St. Laurant du Maroni. (Foto: FB Joly)


De Surinaamse autoriteiten hebben hun toezegging om de vergunningen voor mijnbouw niet te verlengen wanneer ze verlopen herhaald tegenover de Franse autoriteiten. Zij hebben ook beloofd geen nieuwe vergunningen te zullen afgeven en te werken aan een betere handhaving van de huidige vergunningsvoorwaarden. Dit staat in een gemeenschappelijke verklaring tussen de regering van Suriname en van Frans-Guyana die gisteren is getekend te St. Laurent du Maroni.

"Ons partnerschap bij het aanpakken van illegale goudwinning is gericht op het samen verbeteren van de levensstandaard van de bevolking in het grensgebied en de milieusituatie, zoals de waterkwaliteit." Beide landen erkennen dat zij partij zijn bij het Minamata-verdrag inzake kwik en hun samenwerking op milieugebied willen versterken, rekening houdend met het doel van dit verdrag dat er is om de menselijke gezondheid en het milieu als gevolg van antropogene emissies en het vrijkomen van kwik en kwikverbindingen te beschermen. Suriname heeft sinds 2 augustus 2018 het Minamata-verdrag geratificeerd, terwijl Frankrijk dat op 10 oktober 2013 heeft gedaan.
 
Beide partijen hebben hun bezorgdheid over het gebruik van kwik in de mijnbouwsector herhaald.  Ze zijn overeengekomen om manieren van samenwerking en partnerschap te identificeren, inclusief het delen van beste praktijken voor milieuvriendelijke mijnbouw.

Onder de onderwerpen die besproken zijn tussen Suriname en Frankrijk zijn ook de samenwerking op Covid-19-gebied, legale/illegale immigratiecontrole en beveiliging en beheer van het personenverkeer.  Zo is afgesproken dat er informatie zal worden uitgewisseld en inlichtingen zullen worden gedeeld over het verkeer van mensen en goederen op de Marowijne- en Lawarivier. Uitwisseling van informatie tussen de aangewezen wetsvoorlichtingsinstanties van Suriname en het Franse land, in overeenstemming met wederzijdse overeenkomsten; het faciliteren van gezamenlijke controles op de Marowijne- en Lawarivier en uitwisseling van informatie over de implementatie van veiligheidsmaatregelen in beide landen, zijn ook opgenomen in de gemeenschappelijke verklaring. In de Surinaamse delegatie die is vrijdag is afgereisd naar Frans-Guyana zitten vijf ministers.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April