India overschrijdt 4 miljoen Covid-gevallen
05 Sep 2020, 16:57
foto
De Indiase regering heeft donderdag een recordaantal van 1,17 miljoen tests binnen 24 uur uitgevoerd. (Foto: Reuters)


India is vandaag het derde land ter wereld geworden dat, na een dag record aan nieuwe gevallen, het aantal van vier miljoen coronavirus besmettingen is gepasseerd, terwijl er geen aanwijzingen zijn dat de piek is bereikt. De 86.432 nieuwe gevallen brachten India tot 4.023.179 besmettingen, derde achter de Verenigde Staten (VS), dat meer dan 6,3 miljoen heeft en Brazilië met 4,1 miljoen.

Terwijl de regering de beperkingen heeft versoepeld in een poging de economie nieuw leven in te blazen, heeft India nu het snelst groeiende aantal gevallen ter wereld, met meer dan 80.000 per dag, en het hoogste dagelijkse dodental, met meer dan 1.000. De caseload van het land is in slechts 13 dagen gestegen van drie miljoen naar vier miljoen, sneller dan in de VS en Brazilië.

De pandemie verspreidt zich nu over plattelandsgebieden met slechte gezondheidsvoorzieningen, maar stijgt ook opnieuw in grote steden als Delhi en Mumbai. De deelstaat Maharashtra, waartoe ook Mumbai behoort, is het epicentrum van de crisis sinds in maart een landelijke lockdown werd opgelegd. Het is nog steeds goed voor bijna een kwart van de nieuwe dagelijkse gevallen in het land van 1,3 miljard inwoners.

Dr. Shamika Ravi, een hoogleraar economie en voormalig regeringsadviseur die de pandemietrends in India op de voet heeft gevolgd, zei dat India "helemaal niet in de buurt van een piek is" en dat Maharashtra de "focus" moet worden van de campagne tegen het coronavirus. "Er is geen controle over Covid-19 in India zonder de uitbraak in Maharashtra te beheersen", zei ze op Twitter. "Gezien zijn economische betekenis, zal Maharashtra de verspreiding van infectie elders in het land blijven beïnvloeden."
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April