Japan vindt tweede overlevende van gekapseisd schip
05 Sep 2020, 00:56
foto
Een 30-jarige Filipijnse staatsburger werd drijvend op een reddingsvlot aangetroffen


Een tweede man is levend gevonden in de Oost-Chinese Zee, twee dagen nadat zijn vrachtschip kapseisde tijdens een tyfoon. De Gulf Livestock 1 vervoerde 6.000 koeien en 43 bemanningsleden toen hij woensdag vermist raakte, nadat hij was opgepakt in tyfoon Maysak.

Japanse functionarissen zeiden dat een 30-jarige Filipijnse onderdaan de tweede overlevende van het schip werd toen hij vrijdag drijvend op een reddingsvlot werd aangetroffen. Een andere man werd uren eerder in het water gevonden, maar werd dood verklaard. De eerste officier van het schip, Eduardo Sareno, werd woensdagavond gered.

De bemanning van het vrachtschip bestond uit 39 mensen uit de Filipijnen, twee uit Nieuw-Zeeland en twee uit Australië. De hoop op het vinden van meer overlevenden vervaagde op vrijdag toen een nieuwe krachtige storm, Tyfoon Haishen, het gebied naderde.

De Japanse kustwacht zei dat de tweede overlevende een 30-jarige Filipijnse staatsburger is, die als matroos op het schip werkte. Hij droeg een reddingsvest en dreef in een vlot toen reddingswerkers hem vrijdag ontdekten. Ambtenaren zeiden dat hij bij bewustzijn was en in staat was om zonder hulp te lopen.

De eerste overlevende van het ongeval, de 45-jarige Sareno, werd woensdag laat gevonden. "Ben ik de enige?" vroeg hij hulpverleners nadat hij uit het water was getrokken.

Reddingswerkers vonden vrijdag ook een man die bewusteloos in de zee dreef, maar hij werd later dood verklaard. De identiteit van de man is nog niet bekend.

De Gulf Livestock 1 vertrok op 14 augustus vanuit Nieuw-Zeeland naar China, en de reis zou naar verwachting 17 dagen duren, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland. Woensdag stuurde het schip een noodoproep vanuit wateren ten westen van het eiland Amami Oshima in het zuidwesten van Japan, nadat het was opgepakt in tyfoon Maysak.

Volgens de scheepsvolgwebsite MarineTraffic.com voer het schip met harde wind van 58 knopen (107 km per uur) op de laatst bekende positie. Sareno zei dat de motor van het schip het begaf voordat het schip door een golf werd geraakt en kapseisde. Hij zei dat de bemanning de instructie had gekregen om reddingsvesten aan te trekken en dat hij in het water was gesprongen. Hij zag geen andere bemanningsleden voordat hij werd gered.

Reddingswerkers zeiden vrijdag dat ze sporen van brandstof hebben gevonden die op het zeeoppervlak drijven, als teken van de onderdompeling van het schip. Karkassen van runderen zijn ook gevonden in het gebied waar het schip zou zijn gezonken.

Boten, vliegtuigen en duikers zijn allemaal gebruikt bij de zoek- en reddingsacties. Een andere krachtige storm, tyfoon Haishen, naderde vrijdag het gebied.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April