Indonesië doet doodskist parade voor Covid-bewustwording
04 Sep 2020, 16:51
foto
Werknemers dragen een 'doodskist' van een Covid-19-slachtoffer om mensen te waarschuwen voor de ziekte in Jakarta, op 28 augustus 2020. (Foto: Reuters)


Elke dag om 9 uur 's ochtend stipt, trekken Ricky Mulyana en drie collega's hun volledige persoonlijke beschermingsmiddelen aan, hijsen een houten kist op hun schouders en gaan op een "begrafenis" processie door drukke straten van Jakarta. De kist, verpakt in plastic, bevat alleen een beeltenis. In de "stoet" lopen collega ambtenaren met tekstborden en megafoons om de bewoners ertoe aan te zetten gezondheidsprotocollen te volgen, waaronder het dragen van maskers en sociale afstand.

Indonesië heeft het hoogste aantal corona-besmettingen in Zuidoost-Azië. De autoriteiten proberen met 'schoktherapie' de aandacht van het publiek te trekken en cruciale gezondheidsboodschappen over te brengen om de vloedgolf van coronavirusgevallen in te dammen. "Het is een vermoeiende klus omdat mensen het gevaar van de ziekte Covid-19 niet begrijpen", zei Mulyana tijdens een doodskistprocessie langs een straat in het zuidelijke Cilandak-gebied van Jakarta, een uitgestrekte buitenwijk met zakencentra en zowel middenklasse als armere wijken.

Jakarta is het epicentrum van de uitbraak in Indonesië, goed voor bijna een kwart van de gevallen in het op drie na meest bevolkte land ter wereld. Indonesië registreerde donderdag 3 september een recordpiek per dag in het aantal besmettingen met het coronavirus en telt nu meer dan 180.000 gevallen en minstens 7.750 doden.

De lijkkist stunt is er één van een reeks die wordt ingezet om de ernst van het virus onder de aandacht te brengen. Elders omvatte de tactiek zelfs het inzetten van een show van "geesten" om de straten van een dorp op Java te patrouilleren, in de hoop dat een eeuwenoud bijgeloof de mensen binnen zal houden. "Tot nu toe zijn mensen zich er nog steeds niet van bewust dat het dragen van een masker erg belangrijk is", aldus Mulyana. Hij zei dat hij hoopte dat het zien van een kist mensen het gevaar van de ziekte zou doen inzien. Sommige bewoners die toekijken, zeiden dat de doodskistenparade zou kunnen helpen om de boodschap over te brengen. "Nu kunnen mensen de consequentie begrijpen. Zonder dit initiatief zullen mensen altijd de regels overtreden", zei de 74-jarige Masno, die één naam gebruikt.

De dagelijkse processie begon vorige week en zal naar verwachting twee weken duren tot 10 september. "We hopen dat het publiek bang zal worden, hun bewustzijn zal vergroten en dat de inwoners van Jakarta ontvankelijk zullen zijn", zei Encu Suhani, het plaatsvervangend hoofd van de lokale regering van Cilandak.
Advertenties