Bondsvoorzitter Dwarka wil overleg toekomst FAI
04 Sep 2020, 08:28
foto


Sinds begin van dit jaar worden geen bacoven meer geëxporteerd naar de Europese Unie. Door de ontwikkelingen in het bedrijf, waaronder het onverwachte vertrek van de buitenlandse leidinggevenden, is de export naar de EU stil komen te vallen en is het tot nog toe niet van de grond gekomen. De vraag naar bacoven in de regio is klein. Suriname exporteert minimale hoeveelheden naar Barbados en Trinidad. Het is daarom zaak om te weten wat de standpunten van de regering zijn voor het bacovenbedrijf FAI en hoe verder te gaan met de noodlijdende onderneming.

Dayanand Dwarka, voorzitter bij de bond van FAI in Nickerie, zegt dat hij diepgaand overleg wil met de regering. Hij wil discussiëren over de toekomst van het bedrijf. Op dit moment lukt het met veel moeite om de bedrijfscontinuïteit te handhaven. "Belangrijk is te weten hoe verder en wat de inzichten zijn van de regering als het gaat om het bedrijf," stelt Dwarka tegenover Starnieuws. Hij snapt dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, waaronder FAI valt, en de regering het druk hebben. "Daar heb ik alle begrip voor, maar ook dit vraagstuk is belangrijk."

Bij de bacoven werknemers was er enige onrust ontstaan nadat bekend werd dat de salarissen over augustus op 2 september nog niet waren gestort. De afdeling Jarikaba ging direct in actie. FAI Nickerie koos er volgens Dwarka voor om te blijven werken. "We kennen onze verantwoordelijkheid en weten hoe moeilijk de regering het financieel heeft. Aan de andere kant is het ook niet prettig voor de werknemers om geen loon te krijgen voor verrichte arbeid." De vakbondsleider wijst erop dat elk uur dat je het bedrijf sluit de schade voor de noodlijdende onderneming nog groter wordt. Bacoven van FAI Nickerie worden geëxporteerd, terwijl de productie van Jarikaba veelal gaat naar de lokale markt voor veevoeding.

FAI moet het hebben van de export naar de EU. Er moeten volgens Dwarka een aantal maatregelen binnen het bedrijf worden getroffen, om de draad weer op te pakken. Zoals het bedrijf er nu voor staat, is het niet in staat te voorzien in de vraag van de EU. Het is ook daarom dat Dwarka zit te popelen om met de autoriteiten om de tafel te zitten om te praten over de toekomst van het bedrijf.

"Ik ben niet slechts geïnteresseerd in de uitbetaling van salarissen. Ik wil weten hoe wij gezamenlijk verder moeten met het bedrijf." Met inspanningen van de ministers van LVV en Financiën zijn de gelden enkele uren nadat Dwarka er gewag van maakte, gestort op de rekening van het bedrijf. Het geldt ook voor de salarissen van de werknemers van Adron en MCP, waar Dwarka de voorzitter is van de bonden bij die bedrijven. In totaal ging het om de lonen van rond de 1.500 werknemers.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April