Venezuela: Maduro geeft 'gratie' aan 110 politieke gevangenen
01 Sep 2020, 15:15
foto
De stafchef van Juan Guaidó, Roberto Marrero, was onder degenen die is vrijgelaten. (Foto: EPA)


De Venezolaanse regering maakte maandag bekend dat het 110 politieke tegenstanders zou vrijlaten, van wie sommigen al maanden vastzitten. Minister van Communicatie, Jorge Rodríguez, zei dat president Nicolás Maduro een decreet had uitgevaardigd dat onmiddellijk in werking zou treden.

De stap komt drie maanden voor de wetgevende verkiezingen waarvan veel oppositiepartijen zeggen die te zullen boycotten. Maar de meest uitgesproken critici van Maduro staan ​​niet in het decreet.

Onder de namen die Rodríguez voorlas, bevinden zich enkele bekende politici en activisten van de oppositie wier arrestaties destijds verontwaardiging veroorzaakten. Velen hebben nauwe banden met Juan Guaidó, de leider van de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering van Venezuela en de belangrijkste rivaal van Maduro.

Guaidó wordt door meer dan 50 landen erkend als de legitieme leider van Venezuela nadat de verkiezingen die Maduro in 2018 weer aan de macht brachten, breed werden bekritiseerd als noch vrij noch eerlijk.

Onder degenen die in het decreet worden genoemd, zijn: Roberto Marrero (de stafchef van Juan Guaidó), Juan Pablo Guanipa (plaatsvervanger van Juan Guaidó in de Nationale Vergadering), Miguel Pizarro (Juan Guaidó's gezant bij de Verenigde Naties), Tomás Guanipa (Juan Guaidó's gezant voor Colombia), Henry Ramos Allup (leider van de oppositiepartij Democratische Actie), Edgar Zambrano, (plaatsvervangend leider van Democratische Actie), Freddy Guevara, oppositiewetgever van de partij Popular Will) en Gilber Caro (oppositiewetgever van de partij Popular Will).

Opvallend afwezig op de lijst is Leopoldo López, de leider van de partij Popular Will, die in 2014 anti-regeringsprotesten leidde voordat hij werd veroordeeld tot bijna 14 jaar gevangenisstraf wegens het aanzetten tot geweld. López werd later van de gevangenis naar huisarrest verplaatst. In april 2019 - na te zijn vrijgelaten door sympathieke bewakers - sloot hij zich aan bij Guaidó in een poging tot opstand, waarin de twee politici probeerden het Venezolaanse leger te beïnvloeden om van loyaliteit te veranderen. Nadat de opstand was mislukt, zocht hij zijn toevlucht in de residentie van de Spaanse ambassadeur in Caracas, waar hij sindsdien woont.

De stafchef van Guaidó, Roberto Marrero, en twee gevangen gezette wetgevers, Renzo Prieto en Gilber Caro, werden maandag laat vrijgelaten. Volgens het decreet moeten de gerechtelijke autoriteiten onmiddellijk optreden om de vrijlating van degenen die nog achter de tralies zitten te verzekeren. Maar sommigen op de lijst met namen zitten niet in de gevangenis, maar hebben in het buitenland gewoond om detentie te voorkomen of hebben hun toevlucht gezocht bij buitenlandse ambassades. Zo woont Guanipa in buurland Colombia, woont Freddy Guevara in de residentie van de Chileense ambassadeur in Caracas en is Miguel Pizarro buiten Venezuela. Het is nog niet duidelijk of ze de plaatsen waar ze hun toevlucht hebben gezocht, zullen verlaten.

Minister van Communicatie, Rodríguez, zei dat het "pardon in het belang was van het bevorderen van nationale verzoening" in Venezuela. Het komt slechts enkele dagen voor de deadline waarop partijen zich moeten registreren voor de parlementsverkiezingen die op 6 december zijn gepland.

Bij de verkiezingen worden de leden van de Nationale Vergadering, de enige instelling in Venezuela die momenteel wordt gecontroleerd door de oppositie, gekozen. De meeste oppositiepartijen hebben gezegd dat ze de verkiezingen zullen boycotten omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze gemanipuleerd zullen worden zodat de PSUV-partij van president Maduro de controle krijgt over de Nationale Vergadering.

Politieke analisten in Venezuela hebben gespeculeerd dat de stap een poging van de regering kan zijn om degenen die de verkiezingen boycotten, over te halen om toch deel te nemen, en daarom de verkiezingen de legitimiteit te verlenen die ze zou missen als de boycot van de oppositie zou doorgaan. Anderen zien daarin een poging om de kritiek uit het buitenland te minimaliseren dat de Venezolaanse regering ten onder is gegaan wegens het opsluiten van zoveel tegenstanders.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April