India: Oud-president Pranab Mukherjee overleden
31 Aug 2020, 12:12
foto
In veel opzichten was Pranab Mukherjee een opmerkelijke uitzondering in de ruige en tumultueuze Indiase politiek: een rustige tweeledige leider en een keiharde consensusbouwer met een encyclopedisch geheugen. (Getty Images)


De voormalige president van India, Pranab Mukherjee, is overleden. Hij was 21 dagen geleden positief getest op het nieuwe coronavirus. De 84-jarige lag in het ziekenhuis om een ​​stolsel in zijn hersenen te verwijderen, toen werd ontdekt dat hij ook Covid-19 had.

Voordat hij tussen 2012 en 2017 president werd, bekleedde Mukherjee verschillende belangrijke portefeuilles tijdens zijn 51-jarige politieke carrière. Deze omvatten de ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en Defensie. Zijn zoon Abhijit bevestigde het nieuws in een tweet.

De taak van president in India is grotendeels ceremonieel, maar wordt cruciaal wanneer verkiezingen versnipperde mandaten opleveren. De president beslist welke partij of coalitie kan worden uitgenodigd om een ​​regering te vormen.

Mukherjee hoefde zo'n besluit niet te nemen omdat het mandaat tijdens zijn presidentschap duidelijk was. Maar hij toonde zijn assertiviteit in andere beslissingen, zoals het afwijzen van de petities om genade van verschillende mensen die ter dood waren veroordeeld. Mukherjee was ook lid van de besturen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Het grootste deel van zijn carrière was bij de Congrespartij die decennia lang de Indiase politiek domineerde voordat het in 2014 en 2019 twee opeenvolgende verliezen leed tegenover de Bharatiya Janata-partij (BJP) van premier Narendra Modi.

Mukherjee trad in de jaren zestig toe tot de partij tijdens de ambtsperiode van de toenmalige premier Indira Gandhi, die hij als zijn mentor had beschreven. In 1986 kreeg hij ruzie met de leiding van het Congres en begon hij zijn eigen politieke partij, maar keerde twee jaar later terug.

Mukherjee was 37 jaar parlementslid en stond algemeen bekend als een consensusbouwer. Aangezien opeenvolgende regeringen vóór 2014 op coalities waren gebouwd, was dit een belangrijke en gewaardeerde eigenschap. De grotere ambitie van Mukherjee - om premier van India te worden - werd echter nooit gerealiseerd.

Hij werd twee keer over het hoofd gezien voor de post - na de moord op Indira Gandhi in 1984 en na de onverwachte verkiezingsoverwinning van zijn partij in 2004.


Pranab Mukherjee had premier Indira Gandhi als zijn mentor beschreven. (Getty Images)

Manmohan Singh, een opgeleide econoom die tot premier werd gekozen, zei later dat Mukherjee alle reden had om zich gekrenkt te voelen. "Hij was beter gekwalificeerd dan ik om premier te worden, maar hij wist ook dat ik geen keus had", zei Singh.

Toen Mukherjee in 2012 tot president van India werd benoemd, werd hij algemeen erkend als verreweg de meest ervaren politicus die de functie bekleedde. Tijdens zijn ambtsperiode als president wees hij maximaal 18 rekeningen af ​​die ter goedkeuring naar hem werden gestuurd. Presidenten verwerpen over het algemeen geen rekeningen die naar hen worden gestuurd.

Hij verwierp ook 30 genade-petities van veroordeelden in de dodencel - verreweg de hoogste van alle Indiase presidenten. Als gevolg hiervan werd Afzal Guru - veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslag op het Indiase parlement in 2001, in februari 2013 opgehangen. Yakub Menon, die werd veroordeeld voor het financieren van de terreuraanslagen in Mumbai in 1993, en Ajmal Kasab, één van de schutters bij de aanslagen in Mumbai van 2008, werden ook tijdens zijn ambtsperiode opgehangen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April