Wereldwijd meer dan 25 miljoen Covid-19-gevallen
30 Aug 2020, 10:40
foto
Een Indiase gezondheidswerker neemt een neusuitstrijkje om te testen op Covid-19 tijdens een huis-aan-huis-testrit in Gauhati, India (Foto: AP)


De wereldwijde coronavirusgevallen zijn zondag gestegen tot meer dan 25 miljoen, terwijl India een wereldwijd record markeerde voor dagelijkse nieuwe gevallen in de Covid-19-pandemie. De gegevens van een Reuters-telling lieten een gestage wereldwijde groei zien naarmate het epicentrum van de ziekte opnieuw verschuift, waarbij India centraal staat na de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

India's ééndaagse telling van 78.761 nieuwe coronavirusinfecties op zondag overtrof de eendaagse stijging van 77.299 die de Verenigde Staten half juli meldden. Door de sterke stijging van het Zuid-Aziatische land kwam de wereldwijde caseload uit op 25.074.751.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie is het officiële aantal wereldwijde gevallen van coronavirus nu minstens vijf keer het aantal ernstige griepziekten dat jaarlijks wordt geregistreerd. Over de hele wereld zijn er meer dan 840.000 doden gevallen, wat gezien de incubatieperiode van twee weken van het virus als een achterblijvende indicator wordt beschouwd. Dat heeft de bovengrens van 290.000 tot 650.000 jaarlijkse sterfgevallen als gevolg van influenza overschreden.

India, het op één na meest bevolkte land ter wereld, staat op de derde plaats, na de Verenigde Staten (VS) en Brazilië, voor wat betreft het aantal infecties. Maar sinds 7 augustus heeft India consequent grotere cijfers in nieuwe dagelijkse gevallen dan de VS en Brazilië, volgens de Reuters-telling.

Ondanks de stijgende aantallen, heeft premier Narendra Modi aangedrongen op een terugkeer naar de norm om de economische pijn van de pandemie te verminderen, nadat hij in maart een strikte vroegtijdige uitsluiting van de 1,3 miljard mensen in het land had opgelegd. De regering heeft zaterdag aangekondigd dat het ondergrondse treinnetwerken - een levensader voor miljoenen in de hoofdstad New Delhi - zal heropenen en vanaf volgende maand op beperkte schaal sport- en religieuze evenementen zal toestaan.

Latijns-Amerika is de regio met de meeste infecties ter wereld, hoewel sommige landen in de regio een lichte daling van het aantal infecties beginnen te vertonen.

In de Verenigde Staten nemen de statistieken over nieuwe gevallen, sterfgevallen, ziekenhuisopnames en positiviteitspercentages bij tests allemaal af, maar er zijn hotspots in opkomst in het middenwesten.

Het wereldwijde tempo van nieuwe infecties is enigszins gestabiliseerd. Het heeft ongeveer drie weken geduurd voordat de caseload met 5 miljoen gevallen was gestegen tot 25 miljoen. Dat vergeleken met de 19, 24 en 39 dagen die nodig waren om respectievelijk 5 miljoen gevallen toe te voegen aan de 20 miljoen, 15 miljoen en 10 miljoen mark.

Het aantal nieuwe dagelijkse gevallen is tot dusver in augustus afgenomen tot ongeveer 1,2%. Dat vergeleken met 1,7% in juli, 1,8% in juni, 2,1% in mei, 4,6% in april en 7,7% in maart.

Gezondheidsdeskundigen benadrukken dat officiële gegevens vrijwel zeker zowel infecties als sterfgevallen onderrapporteren, vooral in landen met beperkte testcapaciteit.

Hoewel het traject van Covid-19 nog steeds ver achterblijft bij de Spaanse griep van 1918, die naar schatting 500 miljoen mensen besmette en ten minste 10% van de patiënten het leven kostte, zijn experts bang dat de beschikbare gegevens de ware impact van de pandemie ondermijnen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April