Washington protestmars: 'Haal je knie van onze nek'
29 Aug 2020, 12:20
foto
De protestmars 'Haal je knie van onze nek’ begon bij het Lincoln Memorial en eindigde bij het Martin Luther King Jr monument onder leiding van dominee Al Sharpton (vooraan, midden). (EPA-EFE)


Duizenden mensen in Washington hebben vrijdag deelgenomen aan een mars om racisme aan de kaak te stellen. Het evenement heeft plaatsgevonden op de verjaardag van de mars in 1963, waar burgerrechtenleider Martin Luther King Jr zijn historische 'I Have a Dream'-toespraak hield.

"Je hebt misschien de dromer vermoord, maar je kunt de droom niet doden", zei de leider van burgerrechten, dominee Al Sharpton, gisteren tegen de menigte. Activisten en politici, onder wie de kandidaat voor de democratische vicepresident Kamala Harris, hielden toespraken. Velen verwezen naar John Lewis, de recent overleden wetgever, die ook op de mars van 1963 sprak.

Ze wezen op het belang van stemmen bij de verkiezingen in november en het verband tussen activisme voor onder meer zwarte burgerrechten, rechten voor gehandicapten en LGBT-rechten en tegen wapengeweld. "Op zoveel manieren staan we vandaag samen in de symbolische schaduw van de geschiedenis, maar we schrijven nu samen geschiedenis", zei Martin Luther King III, de zoon van Martin Luther King Jr. "Amerikanen marcheren samen, velen voor het eerst, en we eisen echte, blijvende structurele verandering."

De mars van het Lincoln Memorial naar het Martin Luther King Memorial over een afstand van 800m, op een hete vochtige dag in de Amerikaanse hoofdstad, komt te midden van een zomer van raciale onrust, gekenmerkt door twee spraakmakende incidenten waarbij zwarte mannen door de politie werden neergeschoten.

In mei begonnen landelijke protesten, aangewakkerd door de moord op George Floyd, een Afro-Amerikaanse man die stierf nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten in zijn nek had geknield. "Ik wou dat George hier was om dit te zien", zei een emotionele Philonise Floyd -de broer van George Floyd-, die geflankeerd door zijn vrouw en andere familieleden de menigte toesprak.

Eerder deze week braken er protesten uit in Kenosha, Wisconsin, nadat politieagenten een andere Afro-Amerikaanse man, Jacob Blake in het bijzijn van zijn kinderen, met een salvo aan kogels hadden neergeschoten. Blake heeft de schietpartij overleefd, maar zijn advocaten maakten bekend dat hij verlamd is geraakt.

Allisa Findley, de zus van Botham Jean, een Afro-Amerikaanse man die in Dallas werd vermoord door een politieagent buiten dienst die zei dat ze zijn appartement als haar eigen appartement aanzag, sprak de menigte ook toe. "Ik ben het zat om nieuwe namen toe te voegen, nieuwe hashtags toe te voegen aan een al lange lijst van slachtoffers van politieterreur. We kunnen niet toestaan dat onze broers en zussen alleen herinnerd worden voor hoe ze stierven", betoogde zij.

Duizenden mensen hebben met een mars in de Amerikaanse hoofdstad Washington racisme in het land aan de kaak gesteld. (Foto: Reuters)

Strijd voortzetten
Corrada Shelby, een 49-jarige personeelsfunctionaris, zei dat ze zich bij de mars had aangesloten om ervoor te zorgen dat de beweging voor raciale gelijkheid niet uitdoofde. "Dit jaar is de mars extra speciaal omdat het een voortzetting is van de George Floyd-protesten", zei ze. "Ik ben hier om onze mensen te steunen en aan te moedigen om de strijd voort te zetten."

Jamaal Budik, een 23-jarige geschiedenisstudent uit Baltimore, zei dat het belangrijk was voor gekozen functionarissen om te begrijpen dat wat er met Floyd en Blake was gebeurd, niet zo kon blijven doorgaan. "We willen gewoon wat ons al lang is ontzegd: raciale gerechtigheid," zei Budik.

Het protest van vrijdag, Commitment March: Get Your Knee Off Our Necks, was gepland door Sharptons National Action Network. De mars komt te midden van de aanhoudende coronavirus-pandemie, die een onevenredig aantal Afro-Amerikaanse slachtoffers heeft gemaakt. Volgens de statistieken is de kans groter dat zwarte mensen ziek worden en sterven aan het virus en banen verliezen door de economische gevolgen.

Op een gegeven moment gaf een spreker bij de demonstratie de aanwezigen de opdracht om met hun armen gespreid te staan en zo ervoor te zorgen dat er voldoende afstand tussen hen was. Het personeel veegde het podium en de microfoons schoon nadat de sprekers hun toespraak hadden beëindigd. Hoewel veel mensen maskers droegen, deed een groot aantal dat niet.
Advertenties