Orkaan Laura geselt Louisiana, zes mensen gedood
28 Aug 2020, 17:56
foto
Naar verluidt zaten meer dan een half miljoen huizen in Louisiana zonder stroom na de doortocht van orkaan Laura. (Foto: AFP)


Minstens zes mensen zijn omgekomen toen orkaan Laura de Amerikaanse deelstaat Louisiana teisterde. Winden tot 240 km per uur veroorzaakten ernstige schade, met stroomstoringen in meer dan een half miljoen huizen en een chemische brand in een industriële fabriek. Maar de gevreesde 6 meter hoge stormvloed werd vermeden toen de orkaan, de grootste van de deelstaat, verder naar het oosten trok.

Laura is nu gedegradeerd tot tropische storm. Het is sindsdien overgestoken naar Arkansas. Het National Hurricane Center (NHC) zei donderdag in de vroege avond dat de storm was verzwakt tot een maximale aanhoudende wind van 65 km per uur, maar nog steeds zware regenval veroorzaakte.

De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, zei dat de deelstaat "niet de absolute, catastrofale schade leed die we dachten dat die waarschijnlijk was", maar benadrukte dat ze nog steeds "een enorme hoeveelheid schade" hadden geleden en waarschuwde de mensen om waakzaam te blijven.

President Donald Trump werd ingelicht bij de Federal Emergency Management Agency (Fema) in Washington en zei dat hij in het weekend naar het gebied zou gaan. Hij zei dat hij bereid was zijn toespraak op de Republikeinse Nationale Conventie uit te stellen om naar de regio te reizen, maar voegde eraan toe: "We hebben een beetje geluk gehad. Het was erg groot en erg krachtig, maar het ging snel voorbij." De president zal in het weekend de getroffen deelstaten bezoeken.

Laura en een andere storm, Marco, vlogen eerder over het Caribisch gebied, waarbij 24 mensen omkwamen.


Bewoners kregen te horen dat ze binnen moesten blijven toen een 'chemisch vuur' werd aangepakt bij Lake Charles in Louisiana. (Foto: Reuters)

Van ten minste zes mensen is bekend dat ze zijn omgekomen nadat de storm in de VS aan land was gegaan, vertelde governeur Edwards aan verslaggevers. Daarvan zijn er vier gedood door vallende bomen. Een man verdronk in een boot die zonk en een andere stierf door koolmonoxidevergiftiging door een generator in zijn huis, aldus de autoriteiten.

Er was meer structurele schade door wind dan verwacht, maar de waterschade was minder dan gevreesd. Bijna 900.000 huizen en bedrijven verloren stroom toen de storm de VS trof.

Een schip was in aanvaring gekomen met een brug in de stad Lake Charles, vrij dicht bij de plaats waar een vermoedelijke 'chemische brand' in een industriële fabriek uitbrak.

Edwards zei dat mensen waar mogelijk van de wegen moeten blijven, omdat de buitenste banden van de storm nog steeds hoge waterstanden en wind veroorzaakten. Ongeveer 1.500 mensen, waaronder troepen van de Nationale Garde, worden ingezet bij reddings- en opruimmissies.

Vicepresident Mike Pence, die zich bij Trump bij Fema voegde, zei: "Hoewel dit een zware storm was met verwoestende gevolgen, was het niet zo erg als het had kunnen zijn."

Vervolg pad Laura
Laura was één van de sterkste orkanen die ooit de Golfkust van de VS troffen. Het kwam aan land als een categorie vier met windsnelheden tot 240 km per uur. Gouverneur Edwards zei dat het zelfs krachtiger was dan orkaan Katrina, de storm van 2005 die New Orleans verwoestte en meer dan 1.800 mensen doodde.

Laura landde kort na middernacht lokale tijd nabij het district Cameron, in Louisiana. Het bewoog naar het noorden, net ten oosten van de grens tussen Texas en Louisiana.

Tot dusver zijn er geen slachtoffers bevestigd in Texas. Gouverneur Greg Abbott toerde donderdag met de Amerikaanse kustwacht door het gebied dat door de storm was getroffen, en zei dat de deelstaat "klaar was om gemeenschappen te helpen bij de wederopbouw".
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April