DNA-lid Debie vraagt om uitleg gasdeal EBS en Sibilo
28 Aug 2020, 10:36
foto
DNA-lid Radjen Debie van de VHP-fractie.


Assembleelid Radjen Debie (VHP) heeft in de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, om nader uitleg gevraagd over de gasdeal tussen de Energiebedrijven Suriname en Global Export Finance LLC van Otmar Sibilo. Starnieuws maakte bekend dat de Staat Suriname voor miljoenen US$ wordt benadeeld door deze gasdeal met Sibilo die ook directeur is van Olibis.

Debie vraagt of het klopt dat de EBS NV jaarlijks gemiddeld 13 miljoen gallon kookgas koopt bij Global Export Finance LLC, een Amerikaanse onderneming van Sibilo.  En of hiervoor US$ 17 miljoen wordt betaald aan Global Export Finance LLC oftewel US$ 10,5 miljoen meer dan wanneer het gas rechtstreeks bij een andere leverancier was gekocht.

De parlementariër vraagt de bewindsman ook of het klopt dat volgens deze overkomst de Staat Global Export Finance LLC subsidieert en niet de EBS N.V. voor US$ 10.5 miljoen op jaarbasis. Dat dit op jaarbasis tegen een CBVS- koers van SRD.7.52 voor een US$ neerkomt op een bedrag van SRD 79 miljoen en tegen de huidige markt koers van SRD.15.50 op een subsidie van SRD 162 miljoen.

"Heer minister als dit waar mocht blijken te zijn, wat denkt u te doen tegen deze dubbele benadeling van EBS NV cq de Staat," vraagt Debie in zijn brief. "Indien waar, welke stappen denkt u te ondernemen om deze benadeling van de Staat onmiddellijk te laten beëindigen?"

U kunt de brief hier downloaden.
pdf-icon.gif brief_Debie_inzake_EBS.pdf                
Advertenties