Afghanistan: 150 doden en vele vermisten bij overstromingen
27 Aug 2020, 22:57
foto
Dorpelingen doorzoeken het puin van hun huizen, nadat een plotselinge overstroming het gebied in Shahrah-e-Hopiyan in Charikar, in de provincie Parwan, heeft getroffen.(Getty Images)


Het dodental als gevolg van plotselinge overstromingen in Afghanistan is gestegen tot 150. Minstens 250 mensen bleken gewond toen overlevenden en reddingswerkers vandaag door het puin kamden van meer dan 1.500 huizen die ten noorden van de hoofdstad Kabul zijn verwoest. Een onbekend aantal wordt nog vermist.

De autoriteiten hebben meer dan 900 gezinnen geëvacueerd uit gebieden in de bergachtige provincie Parwan die verwoestend is getroffen door de plotselinge overstromingen, veroorzaakt door uitzonderlijk zware regen deze week. Tientallen huizen en voertuigen zijn vernietigd en het aantal slachtoffers zou veel hoger kunnen zijn, waarschuwen de provinciale ambtenaren.

"Politie- en reddingsteams zijn in het gebied aangekomen en helpen bewoners, maar de zoektocht is nog steeds aan de gang, want we vrezen dat veel mensen nog steeds zijn bedolven onder de rotsen en het puin. De situatie is erg grimmig, de omvang van de verliezen is groot", zei Tamim Azimi, een woordvoerder van het ministerie van rampenbeheersing.

Leden van de veiligheidstroepen, ambtenaren en overlevenden hebben meer dan 28 uur in diepe modder gewerkt, op zoek naar overlevenden. Ze hebben geprobeerd het rampgebied te ontruimen, maar de inspanning werd gehinderd door geblokkeerde en beschadigde wegen.

Beveiligingspersoneel zoekt tussen het puin na een plotselinge overstroming in Charikar, Afghanistan. (Foto: AFP)

Een woordvoerder van het ministerie van rampenbeheer zei dat overstromingen ook acht van de noordelijke provincies van het land hadden getroffen. Hij beweerde dat de klimaatverandering de overstromingen die het land hebben getroffen, hebben verergerd.

Afghanistan kampt regelmatig met droogte, maar is ook afhankelijk van de Zuid-Aziatische moesson die zich uitstrekt van ongeveer juni tot september. Eeuwenlang is de landbouw in Zuid-Azië afhankelijk van de jaarlijkse moesson,
maar hevige regens en overstromingen in de regio - India, Pakistan, Bangladesh, Nepal en Afghanistan - veroorzaken ook elk jaar verwoesting en miljarden dollars aan schade.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April