Visserijdienst voert controle op, trawlers krijgen uitvaarverbod
28 Aug 2020, 02:47
foto
Een deel van de trawlers die een uitvaarverbod van twee maanden hebben als sanctie.


Zeven vistrawlers hebben een uitvaarverbod van twee maanden opgelegd gekregen. Het gaat om trawlers van een visverwerkingsbedrijf in Nickerie. Uit data van het Vessel Monitorings System (VMS) dat op de visvaartuigen is geïnstalleerd, is gebleken dat ze vier tot vijf dagen beneden de toegestane visgrens hebben gevist.

Parveen Amritpersad, directeur van de Visserijdienst van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt aan Starnieuws dat deze trawlers de meest ingrijpende schade kunnen aanrichten aan visbestanden. Elke visvergunning heeft zijn eigen voorwaarden waaraan de houder zich dient te houden. De trawlers mogen tussen 15 en 35 vadem (tussen 27 en 64 meter diepte) vissen. De zeven boten waarvan de vergunningen nu zijn opgeschort, waren boven
deze grens aan het vissen. De kustvaartuigen (SK-boten) mogen tot 10 vadem (18 meter diepte) vissen. De seabob trawlers mogen tussen 10 en 15 vadem (18 en 27 meter diepte) vissen.

In de vergunningen zijn clausules voor overtredingen opgenomen in samenspraak met de sector. Zo geldt voor een eerste overtreding dat de vaartuigen voor twee maanden aan de ketting gaan en niet mogen uitvaren voor visserij-activiteiten. Bij de tweede overtreding worden de boten vier maanden onttrokken van visserij-activiteiten. De vergunning wordt bij de derde overtreding ingetrokken, vertelt Amritpersad.

De trawlers, die vallen onder de industriële vaartuigen, zijn vanaf 2017 voorzien van het VMS. De kustvaartuigen worden nu voorzien van het monitoringssysteem. De directeur van de Visserijdienst zegt dat beide categorieën nu op één systeem worden overgezet. Dat proces is gaande. Ofschoon de Visserijdienst samen met de Kustwacht regulier de visserijactiviteiten controleert, is er de laatste weken sprake van een verhoogde controle.

De kustwacht voert controle op een kustvaartuig, de zogenaamde SK-boten.

Vanuit de kustvisserij klinkt de roep om het opvoeren van de controle al heel lang. Er is vaak geklaagd over de trawlers die zich in de zones van de kustvisserij begeven. Trawlers richten enorme schade aan het ecosysteem aan,  vooral als ze in ondiep water (binnen de 18 meter) werken.

De zeven trawlers die sinds 19 augustus een uitvaarverbod hebben, liggen aangemeerd bij de steiger van het bedrijf. Amritpersad legt uit dat bij overtredingen, de vaartuigen worden gesommeerd om naar de bedrijfssteiger te gaan. Het is dus niet zo dat ze letterlijk aan de ketting worden gelegd door de Visserijdienst.
Advertenties