Kritisch zijn is uw democratisch recht; heb vertrouwen
27 Aug 2020, 19:46
foto


Signalen uit de samenleving en/of media moet de regering serieus nemen, maar het is nog te vroeg om de korte regeerperiode van de door de nieuwe president ingeslagen weg te onderwerpen aan een evaluatie. Allerlei beschuldigingen, teleurstellingen en zelfs dreigingen in een vroeg stadium zijn onnodig. Vergeet u niet dat de oppositie op de loer staat om het nog moeilijker te maken dan de situatie waarin het land zich nu bevindt. Protesteren in een vroeg stadium en/of dat nu al uitroepen, is ongezond en onnodig, omdat de regering zich nog moet bewijzen.

U heeft het recht om de regering kritisch te volgen en te begeleiden, maar hebt u geduld en vertrouwen en geef de regering de nodige ruimte om zich in te zetten. Het is niet makkelijk regeren met vier partners, de economische situatie waarin het land zich bevindt, het Coronavirus dat heerst, de armoede en werkloosheid die verergeren en de puinhoop van de vorige regering met last minute benoemingen, bevorderingen, riante salarisaanpassingen, wurgcontracten, grote groep indiensttreders bij de Overheid (welke ook langs de juridische weg aangepakt zullen worden!).

U heeft geen zicht over het totaal plaatje, maar gelijk heeft u dat er meer gecommuniceerd moet worden met het volk, vooral omdat er meer transparantie en goed en eerlijk bestuur beloofd is. Uiteraard kent u slechts een deel van het geheel en geeft u uw mening en levert uw kritiek op basis daarvan. 

Meegegeven mag worden dat kritiek/ de stem uit de samenleving en van partijleden wel erin hebben geresulteerd dat bepaalde voordrachten en benoemingen stopgezet/ teruggedraaid zijn. We mogen eindelijk trots zijn dat er nu meer stemmen/ kritiek losbarst om de regering te begeleiden, en gezamenlijk het beleid en de toekomst te mogen meebepalen. Dat is pas een gezonde democratie: meedenken, meebeslissen, mede betrokken zijn én kritische begeleiding zonder vrees voor rancune, etc!

U had eigenlijk heel veel anders gewild, maar niet alles heb je in handen indien je in coalitieverband zit. De focus blijft om het land te redden, ook al heb je niet overal de personen kunnen plaatsen die je als regeringsleider graag zou willen. Je wil graag personen plaatsen op basis van hun kennis, ervaring en kunde, maar in de praktijk (en vooral in de politiek!) gaan zaken niet altijd zoals je dat graag wilt.

De president is een capabele man, maar zijn strategische agenda is voor velen onder ons onbekend. Wat wel bekend is, is dat datgene wat in 10 jaren is vernietigd, onmogelijk binnen 1 maand opgelost kan worden. Er is verder ook gevraagd naar 9 maanden om de urgentiefase te doorlopen. Er is gezegd dat er tijdelijk pijnlijke maatregelen komen, plichten verdubbeld zullen worden en rechten gehalveerd zullen worden. Tegelijkertijd is er ook gezegd dat wij uit deze situatie zullen komen en er is beloofd om van Suriname een prachtig land te maken.

Volgens velen neemt de President in een crisistijd veel tijd om besluiten te nemen die niet goed kunnen zijn voor tenminste 1 coalitiepartner. Vraagt u zichzelf af of u het graag heeft dat de regering in een vroeg stadium uit elkaar gaat en daarmee het regeren en redden van Suriname moeilijk wordt. Het aantreden van deze President biedt (wereldwijd) nieuwe en uitdagende kansen. 

Er ontstaat weer vertrouwen, hoop en (internationale) respect en acceptatie. De leiding zal dan ook nog meer aangevuld moeten worden met kundige mensen die morele waarden, normen en principes hoog dragen en de juiste intenties hebben om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons geliefd land Suriname. Aan u wordt daarom ook gevraagd naar de ruimte, uw vertrouwen en geduld om van Suriname een prachtig land te maken.

Sachien Badal
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April