'Extreem gevaarlijke' orkaan Laura aan land in de VS
27 Aug 2020, 10:50
foto

Televisiebeelden lieten zien hoe de zware regenval de kuststad Lake Charles geselde nadat orkaan Laura de Amerikaanse Golfkust bereikte.


Orkaan Laura kwam vandaag in de vroege ochtend aan land in de zuidelijke Amerikaanse deelstaat Louisiana. De monsterstorm van categorie 4 leidde tot waarschuwingen voor "onoverkomelijke" oceaangolven en evacuatiebevelen voor honderdduizenden inwoners van de Golfkust.

Het National Hurricane Center (NHC) zei dat de "extreem gevaarlijke" Laura windsnelheden van 240 km per uur en plotselinge spontane overstromingen naar Louisiana zou brengen. Televisiebeelden lieten zien hoe de zware regenval de kuststad Lake Charles geselde kort nadat het NHC had voorspeld dat het oog van de storm rond 01.00 uur lokale tijd aan land zou komen. Om 4 uur 's morgens was het gedegradeerd tot een storm van categorie 3 met het centrum ongeveer 50 km ten noordwesten van Lake Charles, Louisiana, zei het orkaancentrum.

Eerder waarschuwde het NHC dat Laura de kusten van Louisiana en Texas zou kunnen bestoken met een "onoverkomelijke stormvloed" tot mogelijk hoger dan een huis met twee verdiepingen. Het voorspelde tornado's aan de zuidelijke randen van het weersysteem.

Ambtenaren in het zwaar getroffen gebied zeiden dat het enkele uren zou duren voordat ze konden vertrekken om opsporings- en reddingsmissies te beginnen. Omgevallen bomen die wegen blokkeerden, zouden de grootste directe uitdaging voor reddingswerkers vormen.

Tussen woensdag en vrijdag werd in delen van de Golfkust 13 tot 26 cm regen verwacht. Stormvloeden zouden tot 64 km landinwaarts kunnen doordringen langs delen van de kust en in combinatie met vloed zou het water 4,5 m tot 6 m boven normale niveaus kunnen stijgen, voorspelde NHC.

Het waarschuwde eerder alle bewoners die op of nabij het pad van de "catastrofale" storm bleven om "nu actie te ondernemen om je leven te beschermen ... in een versterkte binnenkamer weg van ramen".
"Kruip onder een tafel of ander stevig meubelstuk", zei het NHC, eraan toevoegend: "Gebruik matrassen, dekens of kussens om je hoofd en lichaam te bedekken."

De Amerikaanse president Donald Trump zei tegen degenen die mogelijk door de storm waren getroffen, "te luisteren naar lokale functionarissen", aangezien de storm "zeer gevaarlijk en heel heftig" was.

Evacuaties worden bemoeilijkt door de Covid-19-pandemie. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, drong er bij gezinnen die het zich konden veroorloven aan om hun toevlucht te zoeken in hotels en motels, om afstand te nemen van anderen. Abbott waarschuwde dat Laura's kracht "ongekend" was en drong er bij de burgers op aan "uit de gevarenzone te komen".

"Uw eigendom kan worden vervangen," zei Abbott, "uw leven kan dat niet."

 Delen van Louisiana zijn al overstroomd. (Foto: Reuters)

De Nationale Garde zei dat het meer dan 1.000 leden in Texas had gemobiliseerd om te helpen bij de respons op orkanen, waaronder 20 vliegtuigen. Onder de steden die mogelijk in het oog van de storm liggen en onder verplichte evacuatiebevelen vallen, zijn Beaumont en Port Arthur, Texas, die drie jaar geleden zware schade leden door orkaan Harvey.

Meer dan 420.000 inwoners van Texas hebben het bevel gekregen om te vertrekken, terwijl nog eens 200.000 werd verteld om de Calcasieu Parish in het zuidwesten van Louisiana te evacueren. Port Arthur, Texas, is de thuisbasis van de grootste olieraffinaderij van het land, en werknemers zijn verwijderd van ten minste 310 offshore-installaties in de Golf van Mexico, waardoor de olieproductie voor de tweede dag op rij met 84% is verminderd, aldus functionarissen.

Volgens de Amerikaanse trackingsite PowerOutage hebben naar verluidt meer dan 370.000 huizen in Louisiana donderdag in de vroege uurtjes stroom verloren. In Texas leden meer dan 85.000 huizen aan stroomuitval.
Laura veroorzaakte eerder overstromingen in Haïti en de Dominicaanse Republiek, waarbij minstens 25 mensen om het leven kwamen.

Het Atlantische stormseizoen, dat loopt tot en met november, zou dit jaar één van de drukste ooit kunnen zijn, waarbij het NHC maar liefst 25 stormen voorspelt. Laura is tot nu toe de 12e.

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March