Ook de boothouders roeren zich!
27 Aug 2020, 03:21
foto
Ann Sadi (Fractie NDP)


Het aantal doden in dit land door Covid-19 is inmiddels gestegen naar 61. Klaarblijkelijk worden er vanuit de regering geen noemenswaardige maatregelen getroffen om de situatie beheersbaar te houden. Inmiddels is men helemaal in Nederland beland om hulp te vragen. Echter kan de regering niet eens aangeven hoe de door haar SRD1,5 miljard vrijgemaakte middelen zal worden besteed. De huidige voorzitter van De Nationale Assemblee vindt het ook niet noodzakelijk om het door de NDP-fractie ingediende interpellatie voorstel conform het reglement van orde van DNA, in het openbaar te behandelen. Het parlement gaat namelijk vanaf 1 september in reces.

Persoonlijk vind ik deze situatie heel zorgwekkend. Als volksvertegenwoordiger ken ik de hosselcultuur van het district Commewijne. Het volk ervaart dagelijks hoe sociaal economisch het land wordt ontwricht. Covid-19 heeft gezinnen vernietigd, de werkloosheid en criminaliteit doen toenemen, heeft diverse sectoren met de grond gelijk gemaakt, de oversteek van onze buurlanden naar Suriname en omgekeerd in een illegale en gevaarlijk sfeer geplaatst en de handhaving van wet- en regelgeving tot een uitdaging gemaakt. Erger is dat de kleine hossel van de kleine man ook flink achteruit is gegaan. De pijn en het verderf gecreëerd door deze ziekte is evident.

Inmiddels zien wij allemaal dat de regering het niet eens noodzakelijk vindt om adequaat met het volk te communiceren. Het verschaffen van informatie aan het volk en het geven van richtlijnen in tijd van nood, blijkt nu een luxe te zijn. De belofte om open en eerlijk te communiceren met het volk schijnt binnen een maand al vals te zijn.

Echter gaat het dagelijkse leven van de normale burger onder een zeer erbarmelijke situatie verder. Ter ondersteuning van het volk en vooral de minstbedeelden was er onder de regering Bouterse een aantal sociale maatregelen aangekondigd. SRD 1.000,- extra als AKB voor de huishoudens die AKB ontvangen, SRD 500,- extra voor de gepensioneerden, AOV was verhoogd met een additionele SRD 525,-, SRD 675,- extra op die SRD 325,- voor de mensen met een beperking, voor de zwakke huishoudens SRD 213,- extra op die SRD 37,- en de laatste en vooral het belangrijkste SRD 1.500,- voor hen die door Covid-19 werkloos zijn geworden. Deze maatregelen zouden voor 6 maanden gelden.

Worden deze maatregelen nog uitgevoerd door de huidige regering? Verschillende ministers gaven nog aan in DNA bezig te zijn met het evalueren van het beleid. Het lijkt erop dat terwijl het gras zal groeien, het paard zal sterven. Dit ondanks er SRD1,5 miljard aan extra middelen zijn vrijgemaakt voor het Covid-19 noodfonds. Of mag ik aannemen dat deze regering niet in staat is om beleid te maken ter bestrijding van de negatieve sociaaleconomische gevolgen van Covid-19?

Als voorzitter van de Vereniging van Boothouders wil ik de regering bij deze ook aangeven dat de subsidie voor de boothouders Meerzorg – Paramaribo deels ook nog moet worden uitbetaald. De boothouders zitten al enige tijd met bijna geen tot zeer geringe inkomsten. Zij verdienen handje contantje. Het water komt hun bijna aan de lippen. De vorige minister had hen wel de Covid-19 ondersteuning van SRD 1.500,- voor een maand uitbetaald, maar daarna hebben ook zij niets meer ontvangen.

Ik doe een dringend beroep op de regering om er zo spoedig mogelijk werk van te maken dat de gezinnen en werklozen hun sociale steun ontvangen en de boothouders hun subsidie die hun rechtens toekomt. De vereniging zal niet stilzitten en bedelen voor datgene waarop ze recht hebben, terwijl nepotisme en zelfverrijking, tegen wet en recht, op dit moment hoogtij viert in het land. Regering lost u het probleem van de boothouders op, dan heeft u ook een deel van het fileprobleem op de Wijdenboschbrug opgelost.

Ann Sadi (Lid van De Nationale Assemblee)
Advertenties