SVJ keurt karikatuur in Dagblad Suriname af
26 Aug 2020, 15:59
foto
Deze karikatuur in Dagblad Suriname overschrijdt de grens van vrijheid van meningsuiting.


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) keurt de karikatuur in Dagblad Suriname af. Hierin wordt vicepresident Ronnie Brunswijk uitgebeeld als een aap. Intussen hebben de directeur van het medium, Faried Pierkhan, én de redactie van de krant hun verontschuldiging aangeboden. In een verklaring heeft het Kabinet van de Vicepresident ook gesteld dat de karikatuur een grove belediging is en onacceptabel is. 

Verklaring SVJ:
Diep geschokt heeft de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) kennisgenomen van een karikatuur in Dagblad Suriname van woensdag 26 augustus 2020, waarin vicepresident Ronnie Brunswijk is afgebeeld als een aap. Hoewel de SVJ de vrijheid van meningsuiting hoog in haar vaandel draagt en erkent dat spotprenten/karikaturen in de media daar onderdeel van zijn en zelfs noodzakelijk voor het maatschappelijk debat, is er in deze een grens overschreden.

Het vergelijken van personen van afro-afkomst met apen is op geen enkele manier goed te keuren. Al helemaal niet in de huidige tijdgeest, waarin de Black Live Matters beweging over de gehele wereld protesteert tegen racisme. Wereldwijd wordt het afbeelden van personen van afro-afkomst als apen gekwalificeerd als een vorm van racisme en scherp afgekeurd. In de sport en in de reclamewereld zijn daarvan voorbeelden te over. Zware financiële sancties tegen voetbalclubs waarvan supporters zich in het maken van oerwoudgeluiden in de richting van zwarte spelers racistisch hadden uitgelaten zijn niet onbekend.

Suriname is een land van vele etniciteiten die in goede harmonie met elkaar leven. Dit soort uitingen geven onnodig voeding aan rassentimenten. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien. De SVJ keurt de karikatuur in Dagblad Suriname dan ook ten strengste af en verwacht dat er corrigerend wordt opgetreden door de leiding van de krant en excuses worden gemaakt naar niet alleen de vicepresident, maar de totale Surinaamse samenleving die is beledigd. De media in het algemeen worden bij deze opgeroepen om zich bij het gebruikmaken van de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting te onthouden van zaken die rassentimenten in de samenleving kunnen aanwakkeren.
Advertenties