Neerlandici, laat toch iets horen!
26 Aug 2020, 18:25
foto


Ja, laat iets horen, omdat de zwarte vakjes in de Ware Tijd niet voldoende zijn. Ik ga het niet hebben over rvc en dc- benoemingen maar over heel elementair Nederlands. In mijn (ondeskundige) ogen is het gebruik van de lidwoorden en  de betrekkelijke voornaamwoorden o.a. ‘DIE’ en ‘DAT’ gewoonweg hemeltergend/irritant. Ook is het zo, dat in een monoloog/gesprek vaak de effectieve woorden minder voorkomen dan dat  ‘ uh…uh…uh…uh’; is ook wel schadelijk voor het gehoor.

Mijn leken verstand zegt mij dat een wet een andere interpretatie kan hebben door verkeerd (verkeerT zou hier fout zijn) gebruik van ‘DIE’ en ‘DAT’; de antecedenten verschillen dan namelijk. Voorbeeldfiguren waaronder hoogwaardigheidsbekleders, academici  maken het te gek. Actueel is 'het managementteam DIE ipv  ‘het managemetnteam DAT’. Laatst hoorde ik 'DE B.O.G.' ipv 'HET B.O.G'.

Velen praten over ‘andere alternatieven’  ipv ‘ andere mogelijkheden’ of gewoon ‘alternatieven’. In het artikel  ‘Ja, dat beloof ik’  van de vorige week op Starnieuws las ik ‘vóórkomen’; uit het zinsverband concludeerde ik dat de schrijfster  ‘voorkómen ‘ bedoelde. Had het ook over  ‘bekendE citaat’ ipv ‘bekend citaat’ .
Een bekend tv-station had het in het uitzendschema  over  ‘kondigD’ ipv ‘kondigT’.
Velen weten niet wanneer te gebruiken  ‘ontfermD’  of  ‘ontfermT’.
Een bekende tv-presentator die ook één of andere school schijnt te runnen, heeft het vaak over ‘U’ ipv ‘UW’ , bijv 'U ministerie’,  ‘U dienstauto’  ipv ‘UW ministerie’ en ‘UW dienstauto’ en hij struikelt ook over ‘DIE’ en ‘DAT’. Bij de installatie van ‘nieuwe’  dc’s  hoorde ik een spreker het hebben over  ‘U district’, ‘U nood’ etc ; uit het zinsverband maakte ik op dat hij ‘UW district’ en ‘UW nood’ bedoelde.
Een andere presentator heeft het vaak over ‘het vuures die’ ipv ‘het virus dat’.
Degene die onze president eens één -op- één interviewde sprak de president aan met ‘Zijne excellentie’  ipv  ‘Uwe excellentie’.
Tv-stations tonen dagelijks hun 'Programma Overzicht'; vol spanning wacht ik af om een overzicht van computerprogramma’s te zien, maar NEE het gaat over een overzicht van de uitzending.

De jongeren besteden meer tijd aan hun Smartphone en als ze het bovenstaande ook nog voorgeschoteld krijgen weet ik nu al wat Suriname over 20 jaren aan bijv DNA-leden zal hebben. Aangezien ik een laaggeschoolde ben die is blijven steken in de middeleeuwen, vraag ik de Neerlandici, dus ook Julian With om, indien nodig, mijn vaststellingen te corrigeren. 

T.Sanches

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April