Argentinië passeert 7.000 Covid-19-doden
26 Aug 2020, 19:42
foto
Voetgangers lopen door het financiële district van Buenos Aires. (Bloomberg)


Met een nieuw dagrecord van 381 dodelijke slachtoffers noteerde Argentinië maandag meer dan 7.000 doden als gevolg van het nieuwe coronavirus.  Uit de dagelijkse update van het ministerie van Volksgezondheid bleek dat sinds maart 350.854 gevallen van Covid-19 en 7.366 sterfgevallen als gevolg van het virus zijn geregistreerd.

“Argentinië registreerde de afgelopen weken dagelijks gemiddeld 6.034 besmettingen", zei minister van Gezondheid, Carla Viccotti. Met ongeveer 14 miljoen inwoners omvat het metropolitaanse gebied van Buenos Aires (AMBA) 90 procent van alle tot nu toe geregistreerde gevallen.

De bedbezetting op de intensive care-afdelingen (ICU's) in het hele land bedraagt 57,13 procent in het hele land, en stijgt tot 64,5 procent in de AMBA-regio, voegden ambtenaren toe. De toename van het aantal gevallen in de AMBA-regio in de afgelopen weken heeft de regering gedwongen te stoppen met de geleidelijke versoepeling van de lockdown-maatregelen, die sinds 20 maart in één- of andere vorm van kracht zijn.

De Argentijnse economie was al in recessie toen Covid-19 toesloeg en alles verergerde. Dit leidde tot protesten aangezien de economische gevolgen van de pandemie de bestaande sociale spanningen in het land verergerden.

 Demonstranten in auto's rijden met vlaggen over 9 de Julio Avenue in Buenos Aires.

Op 17 augustus trokken minstens 25.000 mensen door de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, uit protest tegen de voortdurende lockdown, een verdiepende economische crisis en de plannen van de regering voor gerechtelijke hervormingen. Ook in de steden Cordoba, Mar del Plata en Rosario trotseerden de duizenden quarantainebeperkingen om te demonstreren tegen corruptie en de beperkingen voor bedrijven als gevolg van de lockdown.

Argentijnen zijn ook boos over de vrijlating uit de gevangenis van voormalig, voor corruptie veroordeelde, vicepresident Amado Boudou die vanwege de pandemie huisarrest heeft gekregen.

De ervaring van Argentinië weerklinkt in de hele regio, waar de onvrede over een reeks problemen is samengesmolten met de pandemie en de economische impact ervan. Jimena Blanco, onderzoeksdirecteur en hoofd Amerika voor het politieke analysebedrijf Verisk Maplecroft, zegt: "Een aanzienlijk deel van de bevolking in Argentinië zegt: 'We zijn al vijf maanden thuis; we moeten weer gaan leven.'"

Advertenties