Wie zaait, die oogst
26 Aug 2020, 22:43
foto


De samenleving is in de afgelopen weken opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. Eén die de meeste schok teweeg heeft gebracht, is de moord op Michel Karwafodi (67), kapitein van het inheemse dorp Matta. Wat een extra dimensie aan de zaak toevoegt, is het feit dat de verdachten, zes jeugdige dorpsbewoners zijn.

De vraag rijst wat zich vooraf heeft afgespeeld tussen de kapitein en de daders, dat eerstgenoemde het heeft moeten bekopen met het hoogste goed, zijn leven. Hoe is het mogelijk dat jongens op deze leeftijd overgegaan zijn tot zo een daad? Vertoonden deze jongens geen probleem, vreemd of 'ander' gedrag? Dit zijn vragen die de samenleving bezighoudt. Velen vragen zich af wat wij kunnen doen om de gedragingen van jeugdigen te corrigeren, want zij zijn de toekomst.

De mens is het product van zijn omgeving. Zo ook de jeugd. Wat je als volwassene bent, is mede te danken aan de opvoeding. Welke normen en waarden geven ouders mee aan hun kinderen? De omgeving en de samenleving hebben ook een wezenlijke bijdrage te leveren bij de opvang, vorming en begeleiding van de jeugd in de maatschappij.
In een samenleving als het dorp Matta, net als bij de Marrons, nemen de gezagdragers een bijzondere plaats in. Respect en eerbied voor deze persoon is evident. Er is een duidelijke scheidslijn en de gezagsdrager wordt niet besproken in bijzijn van kinderen. Ook op breder maatschappelijk gebied is de bejegening naar de leiders van het land door het volk, teruggevallen. Vooral tijdens de verkiezing neemt dat in alle hevigheid toe en moeten het instituut van de president en de vicepresident het ontgelden als schietschijf en pispaal.

De moord op de kapitein moet niet los gezien worden van de andere maatschappelijke problemen heden ten dage zoals de drang naar een leven in de stad, de westerse leefstijl en ook nog de huidige Coronacrisis die de werkloosheid en armoede nog groter hebben gemaakt. Veel ouders hebben het moeilijk met de problemen van alledag, dat ze allang blij zijn dat hun kinderen zichzelf bezighouden. Hierdoor controleren zij niet waarmee de kinderen bezig zijn. Er is makkelijk toegang tot allerlei spelletjes en films die aanzetten tot haat, woede, wrok, afgunst, roof, racisme, moord en zelfmoord. 
 
Wat in Matta heeft plaatsgevonden, kon overal in Suriname zijn gebeurd. Het is geenszins de bedoeling dat deze zes jeugdigen voor de rest van hun leven weggestopt worden. Wat zij en alle jeugd nodig hebben is deskundige opvang, hulp en begeleiding van ons volwassenen. Maar om de jeugd goed te kunnen opvangen en vormen moeten wij als volwassenen ons gedrag vaker evalueren en corrigeren waar nodig. Dan pas zijn wij goede voorbeelden voor de jeugd en garanderen wij ze een goede toekomst.

Robby Amain
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April