VK: verbod op verkoop ontbossing gerelateerde producten
25 Aug 2020, 19:48
foto
De nieuwe regels van het VK die supermarkten verbieden om goederen te kopen van illegaal ontbost land, zouden meer druk kunnen uitoefenen op landen als Brazilië, die het voor telers gemakkelijker hebben gemaakt om bossen te kappen. (Bloomberg)


Nieuwe plannen van de Britse regering zullen de supermarkten verbieden om rundvlees, soja en andere belangrijke grondstoffen te verkopen die afkomstig zijn van illegaal ontbost land. Grote bedrijven die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk (VK) zullen moeten aantonen dat grondstoffen zoals soja, cacao en palmolie, afkomstig uit hun toeleveringsketens, bij de productie voldeden aan de lokale milieuwetten. Bedrijven die dat niet doen, krijgen te maken met boetes, zo blijkt uit een rapport van het departement van Voedsel en Plattelandszaken.

De voorstellen werden eerder dit jaar voor het eerst gedaan door een panel van leiders uit de zakenwereld, onder leiding van Sir Ian Cheshire, die in opdracht van Defra onderzocht hoe het VK zijn landgebruik-strategie kan verbeteren. Defra verwierp echter een oproep van het panel om de financiële sector ook onder een soortgelijke verplichte regelgeving te laten vallen, die moesten voorkomen dat hun leningen en investeringen de ontbossing financieren. In plaats daarvan zullen de regels alleen van toepassing zijn op "een relatief klein aantal grotere bedrijven" die de meeste impact hebben op producenten, zei een woordvoerster van het departement.

Als gastheer van de volgende wereldwijde klimaattop van de Verenigde Naties, bekend als COP26, probeert het VK ook op milieugebied leiderschap te tonen in de internationale arena. Het beleid kan verdere druk uitoefenen op de Braziliaanse regering, die al te maken heeft gehad met oproepen van institutionele beleggers die ongeveer US$ 3,7 biljoen beheren om af te zien van een voorstel waarvan zij zeggen dat het zal bijdragen aan ontbossing en de rechten van inheemse groepen in het Amazonegebied zal schenden.

Ontbossing is verantwoordelijk voor 11% van de broeikasgassen en de overgrote meerderheid ervan wordt veroorzaakt door de productie van landbouwgrondstoffen, zei Defra. In sommige landen wordt maar liefst 90% van de bossen illegaal gekapt. In het VK zijn supermarkten, waaronder Tesco Plc, opnieuw onder druk komen te staan om transparanter te zijn over hun toeleveringsketens.

Campagnevoerders bij Greenpeace zeiden echter dat het nieuwe regeringsplan "ernstig gebrekkig" is, aangezien lokale milieuwetten ontoereikend kunnen zijn, vooral in Brazilië. "Er is ook niets dat het feit kan aanpakken dat sommige grondstoffenproducenten misschien één ‘duurzame’ lijn hebben, maar doorgaan met het vernietigen van bossen elders, waardoor het probleem gewoon naar de achtertuin van iemand anders verschuift," zei Elena Polisano, bosactiviste bij Greenpeace U.K.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April