Wereldwijd meer dan 800.000 coronavirus-doden
23 Aug 2020, 00:55
foto
Een familielid dat persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, staat naast het lichaam van een persoon die stierf aan Covid-19 vóór de crematie in New Delhi op 22 augustus 2020. (Foto: AFP)


Het wereldwijde dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus is volgens een AFP-telling op zaterdag de 800.000 overschreden. Tal van landen zijn ertoe overgegaan de beperkingen op te voeren in een poging om een uitbarsting van nieuwe gevallen te bestrijden.

West-Europa, met name Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk, heeft te kampen gehad met infectieniveaus die in vele maanden niet zijn gezien, waardoor de angst voor een volwaardige tweede golf ontstond. In Azië werd Zuid-Korea, dat het virus grotendeels onder controle had gebracht, het laatste land dat aankondigde dat het de beperkingen opvoerde om te proberen een nieuwe uitbraak te stoppen.

Over de hele wereld is het aantal doden sinds 6 juni verdubbeld tot iets meer dan 800.000, met 100.000 doden alleen al in de afgelopen 17 dagen, terwijl er meer dan 23 miljoen gevallen zijn geregistreerd. Latijns-Amerika is de regio die het meest wordt getroffen, terwijl meer dan de helft van de dodelijke slachtoffers wereldwijd is gemeld in de zwaarst getroffen landen: Verenigde Staten, Brazilië, Mexico en India.

De stijgende cijfers komen nadat het VN-gezondheidsagentschap vrijdag zei dat de wereld de pandemie in minder dan twee jaar moet kunnen beteugelen. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), probeerde gunstige vergelijkingen te maken met de grieppandemie van 1918, die aan maar liefst 50 miljoen mensen het leven kostte.

"We hebben een nadeel van globalisering, nabijheid, verbondenheid, maar een voordeel van betere technologie, dus we hopen deze pandemie binnen twee jaar te beëindigen", zei hij. "Door maximaal gebruik te maken van de beschikbare tools en in de hoop dat we over aanvullende tools zoals vaccins kunnen beschikken, denk ik dat we het in een kortere tijd kunnen afmaken dan de griep van 1918."

De WHO heeft ook aanbevolen dat kinderen ouder dan 12 jaar nu maskers gebruiken in dezelfde situaties als volwassenen, aangezien het gebruik van gezichtsbedekkingen toeneemt om de verspreiding van het virus te stoppen.

'Zeer precair stadium'
Omdat er nog geen bruikbaar vaccin beschikbaar is, is het meest prominente instrument dat regeringen tot hun beschikking hebben, het beperken van bewegingsvrijheid van hun bevolking of het afdwingen van sociale afstand.
Zuid-Korea kondigde zaterdag verhoogde beperkingen aan, nadat 332 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur waren gemeld - het hoogste dagelijkse cijfer sinds begin maart.

"We bevinden ons in een zeer precair stadium waarin we het begin van een landelijke tweede golf kunnen zien", zei minister van Volksgezondheid, Park Neung-hoo, tijdens een persconferentie. De uitgebreide maatregelen omvatten beperkingen op bijeenkomsten en activiteiten, waaronder professionele sporten, die weer achter gesloten deuren zullen worden gespeeld, terwijl stranden in het hele land zullen sluiten.

'Voel je niet onoverwinnelijk'
Italië - ooit het Europese epicentrum van het virus - zei zaterdag dat het in de afgelopen 24 uur meer dan 1.000 nieuwe infecties had geregistreerd, het hoogste niveau sinds het einde van een stringente lockdown in mei. Spanje, Duitsland en Frankrijk verkeren in een vergelijkbare situatie.

De regio Rome meldde ook dat het een recordaantal gevallen had geregistreerd in de afgelopen 24 uur, een stijging die volgens gezondheidsfunctionarissen de schuld is van mensen die terugkeren van vakantie. De meeste van de geïnfecteerden zijn jonge mensen die geen symptomen vertonen, zei de gezondheidsfunctionaris van de Italiaanse hoofdstad, Alessio D'Amato, die hen waarschuwde om thuis te blijven. “Voel je niet onoverwinnelijk,” drong hij aan.
Advertenties