Ganesh Chaturthi moet bedrijf Indiase moslim redden
21 Aug 2020, 02:52
foto
De klei-creaties van Yusuf Zakaria Galwani zijn ontworpen om snel uiteen te vallen en in aarde te veranderen. (Foto: AFP)


De coronavirus-pandemie heeft zijn pottenbakkerij geruïneerd en nu heeft een moslim ambachtsman uit de grootste sloppenwijk van India zich tot een hindoegod gewend om zijn fortuin te doen herleven door milieuvriendelijke Ganesha-beelden te maken voor een aankomend festival.

Pottenbakker Yusuf Zakaria Galwani werkt samen met zijn twee broers in de sloppenwijk Dharavi van Mumbai om 28 cm hoge standbeelden te maken van terracottaklei, waarbij hij rekent op de godheid - die wordt vereerd voor het wegnemen van obstakels - om zijn bedrijf een broodnodige boost te geven voorafgaand aan de Ganesh Chaturthi.

Het hindoefestival, dat 22 augustus van start gaat, wordt met enthousiasme omarmd in het financiële centrum van India. Het eindigt traditioneel met massale processies van gelovigen naar de Arabische Zee, om uitvoerig versierde beeldjes van de geliefde olifantsgod in het water onder te dompelen. Maar de vieringen zullen dit jaar naar verwachting worden getemperd, omdat de autoriteiten in de door Covid-19 geplaagde stad de mensen aansporen om het 10-daagse festival thuis te vieren in een poging de verspreiding van het virus in te dammen.

"Toen onze aardewerkverkoop afnam, besloot ik Ganesha-beelden te maken om te overleven en ook om milieuvriendelijke alternatieven te promoten", vertelde de 40-jarige Galwani aan AFP. Activisten hebben lange tijd kritiek geuit op het onderdompelen van de godsbeelden in de zee, argumenterend dat dit bijdraagt aan watervervuiling, en de Galwani is het daarmee eens. "Elk jaar zien we enorme Ganesha-beelden gemaakt van gips na de onderdompeling weer aan wal spoelen. Dit heeft ook invloed op onze lokale omgeving en het leven in zee," zei hij.

Zijn creaties van klei zijn ontworpen om snel uiteen te vallen en in aarde te veranderen. Ze bevatten ook een zaadje aan de binnenkant dat kan ontkiemen als het als een plant wordt bewaterd. Galwani heeft tot dusver bestellingen voor 800 standbeelden, die voor 1.500 roepies (20 USD) per stuk worden verkocht.

Beroemd geworden door de 2008 Oscar-winnaar Slumdog Millionaire, trad Dharavi in april weer in het voetlicht uit vrees dat door gebrek aan sociale afstand en sanitaire voorzieningen in de dichtbevolkte straten het virus vrij spel zou hebben. Maar een scherpe focus op testen, vergezeld van strenge quarantaine- en lockdown maatregelen, hebben ertoe geleid dat deze sloppenwijken veilig zijn. "Eerder verloor ik klanten omdat ze bevreesd waren om de sloppenwijken binnen te gaan", zei Galwani. "Nu zijn de dingen veranderd en zijn ze bereid om zelf hun eigen bestellingen op te halen."

Galwani, een derde generatie pottenbakker, heeft nooit een conflict gehad met het beoefenen van zijn geloof terwijl hij in de behoeften van hindoe-aanbidders voorzag. "Wat is het probleem als ik een moslim ben en beelden maak van hindoegoden zoals Ganesha? India is een seculiere democratie en we zijn opgegroeid met veel samenlevende culturen", voegde Galwani eraan toe.

Hoewel het stadsbestuur dit jaar geen volledig verbod op onderdompeling van beelden heeft uitgevaardigd, zijn wel beperkingen opgelegd aan lokale vieringen. Gelovigen mogen geen openbare offers brengen aan de godheid en de organisatoren hebben de opdracht gekregen om buiten geplaatste partytenten meerdere keren per dag te ontsmetten.

Het federale ministerie van Volksgezondheid rapporteerde op 20 augustus een stijging van 69.652 besmettingen met het coronavirus, waarmee het totale aantal gevallen op 2,84 miljoen kwam. Het meldde 977 nieuwe sterfgevallen, waarmee het totaal op 53.866 kwam. India is het zwaarst getroffen land in Azië en de derde na de Verenigde Staten en Brazilië wat betreft het aantal besmettingen.
Advertenties