Rechtbank Haïti veroordeelt slecht beheer US$ 2 miljard aan hulp
19 Aug 2020, 10:26
foto
Een man duwt een lege kruiwagen terwijl hij door een straat loopt in Port-au-Prince, Haïti.(Foto: Reuters)


Het Hooggerechtshof van Haïti heeft een rapport uitgebracht waarin het frauduleuze en vaak illegale beheer door verschillende ministers en administraties van bijna US$ 2 miljard aan hulp van Venezuela tussen 2008 en 2016 wordt bekritiseerd. Het meer dan 1.000 pagina's tellend rapport beschrijft de projecten die zijn uitgevoerd zonder een behoefteanalyse of zelfs een kostenraming.

"De investeringsprojecten en contracten met betrekking tot het PetroCaribe-fonds werden niet beheerd in overeenstemming met de principes van efficiëntie en zuinigheid", concludeerde de rechtbank in het rapport. Het PetroCaribe-programma, opgericht op initiatief van wijlen president Hugo Chávez, stelt meerdere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen in staat te profiteren van Venezolaanse leningen onder een systeem van preferentiële olielevering.

Zonder verantwoording af te leggen aan Venezuela, hebben de zes opeenvolgende Haïtiaanse regeringen sinds 2008 US$ 2 miljard uitgegeven aan projecten, voor het grootste deel zonder enige verantwoording over het beheer van de openbare middelen, aldus het rapport.

Het Hooggerechtshof veroordeelde ook het gebrek aan medewerking van de instellingen, dat volgens hem zijn onderzoekswerk belemmerde in twee eerste verslagen, gepubliceerd in januari en mei 2019. Zo konden de rechters geen enkel contract traceren voor de bouw van een industriepark en 1.500 huizen buiten Port-au-Prince - het meest ambitieuze openbare stadsontwikkelingsproject sinds de aardbeving van 2010. Het project eindigde in 2014.

Maar de rechtbank zei maandag dat meer dan US$ 46 miljoen werd betaald aan een enkel bedrijf, Constructora ROFI SA, voor het onvoltooide project. Het bedrijf is eigendom van de Dominicaanse senator Felix Bautista, die in juni 2018 door het Amerikaanse ministerie van Financiën werd bestraft voor corruptie.

Het Hof kon de verschillende contracten niet raadplegen en zei dat het geen uitspraak kon doen over de relevantie van de miljoenen dollars die tussen 2012 en 2014 zijn uitgegeven om de politie van het eiland te versterken. In zijn vorig rapport over het PetroCaribe-fonds hadden de rechters de huidige Haïtiaanse president Jovenel Moise veroordeeld, die ervan werd beschuldigd betrokken te zijn bij een verduisteringsplan voordat hij aantrad.

Ondanks aanbevelingen van onderzoekers van het Hooggerechtshof en volksprotesten die sinds 2018 zijn georganiseerd, is er geen vervolging ingesteld tegen de tientallen voormalige ministers en hoge functionarissen die betrokken waren bij het PetroCaribe-schandaal.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April