Bolsonaro: Amazonebranden zijn een 'leugen'
18 Aug 2020, 22:41
foto
Experts waarschuwen dat in het net begonnen droge seizoen van dit jaar, nog meer branden zullen woeden. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, heeft gezegd dat het een "leugen" is dat branden het Amazone-regenwoud teisteren, ondanks dat gegevens van zijn eigen regering een toename van het aantal branden bevestigen. De leider wordt internationaal veroordeeld wegens het toestaan van enorme branden en toenemende ontbossing in de Amazone, kritiek die is geuit tijdens een videoconferentie van landen die het grootste regenwoud ter wereld delen.

"Tropisch regenwoud vat geen vuur. Dus dit verhaal dat de Amazone in brand staat is een leugen, en we moeten het met reële cijfers bestrijden", verdedigde Bolsonaro zich fel. Toch laten satellietgegevens van het Braziliaanse nationale ruimtevaartagentschap INPE zien dat het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied vorige maand met 28 procent is gestegen tot 6.803, ten opzichte van juli 2019.

Experts zeggen dat de branden meestal niet op natuurlijke wijze ontstaan, maar door mensen worden aangestoken om illegaal land vrij te maken voor landbouw en veeteelt. Vorig jaar, van mei tot oktober, woedden enorme branden in het Amazonewoud, waardoor de stad Sao Paulo duizenden kilometers verderop, in een dikke waas van zwarte rook werd gehuld. De branden veroorzaakten wereldwijd alarm over het tropisch regenwoud dat als essentieel wordt beschouwd om de klimaatverandering tegen te gaan.

Deskundigen waarschuwen dat in het net begonnen droge seizoen van dit jaar, nog meer branden zullen woeden, omdat Bolsonaro heeft opgeroepen tot het openstellen van beschermde Amazonegebied voor mijnbouw en landbouw. Hij heeft het leger ingezet in het Amazonebekken, waarvan 60 procent Braziliaans grondgebied is, om branden en ontbossing te bestrijden, een verbod op landbouwbranden afgekondigd en een taskforce opgericht om het probleem te bestrijden. Hij zei dat dit resultaten opleverde, wijzend op een vermindering van meer dan 25 procent van de ontbossing op jaarbasis vorige maand.

"We leveren grote, enorme inspanningen om branden en ontbossing te bestrijden, maar toch krijgen we kritiek", betoogde het staatshoofd tijdens de bijeenkomst van het Leticia-pact, een groep die vorig jaar is opgericht om de Amazone te beschermen. Zijn regering is ervan beschuldigd de situatie mooier dan de werkelijkheid te presenteren door alleen de daling van de ontbossing in juli te benadrukken. Ondanks de daling van een maand, heeft de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied volgens de gegevens van INPE in de eerste zeven maanden van het jaar een nieuw record bereikt.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April