Tekort aan munten zet VS onder druk
18 Aug 2020, 17:42
foto
Meer dan de helft van de wasserettes in de Verenigde Staten accepteert alleen kwartjes als betaalmiddel (Foto: AP)


Een supermarktketen biedt in ruil voor muntjes een gratis drankje of sandwich aan. Een eigenaar van een wasserette reed vier uur over staatsgrenzen om US$ 8000 aan munten te krijgen. Een jong meisje in Illinois schreef de tandenfee dat ze graag dollars als vervanging zou nemen als het helpt.

Er is een tekort aan munten in de Verenigde Staten - nog een ander vreemd neveneffect van de coronavirus-pandemie. Kwartjes, dubbeltjes en stuivers circuleren niet zo vrijelijk als gewoonlijk, omdat veel bedrijven zijn gesloten en consumenten niet zo veel uitgeven.

De Amerikaanse Federal Reserve (FED) maakte in juni bekend dat het toevoersysteem voor munten ernstig was verstoord. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin en de Amerikaanse afdeling belast met de productie van munten (US Mint), hebben er bij Amerikanen op aangedrongen munten te gebruiken of in te leveren bij banken. Naarmate de economie herstelt en bedrijven heropenen, wordt verwacht dat de muntvoorraad normaliseert.

Ondertussen hebben grote en kleine winkeliers het winkelend publiek aangespoord om waar mogelijk kaarten of gepast geld te gebruiken. Sommige bieden geen wisselgeld. Kruideniersgigant Kroger Company accepteert nog steeds contant geld, maar biedt klanten de mogelijkheid om hun wisselgeld op klantenkaarten te laden om te gebruiken bij hun volgende bezoek of om het saldo aan een goed doel te schenken.

Buurtwinkelketen Wawa bood klanten een gratis drankje aan in sommige van zijn winkels als mensen US$ 5 aan munten binnen brachten, of een sandwich voor US$ 50 of meer. Community State Bank, een regionale bankketen in Wisconsin, bood zelfs een bonus van US$ 5 aan voor elke US$ 100 aan munten die mensen binnen brachten. De bank moest het bod na een week opschorten vanwege een overweldigende reactie.

Omdat het tekort aanhoudt, is het duidelijk geworden dat er nog steeds enkele problemen zijn die alleen met munten kunnen worden opgelost.

"Het is op zijn minst een ongemak ... in het slechtste geval is het een zakelijke uitdaging", zegt Brian Wallace, CEO van de Coin Laundry Association, een handelsgroep voor wasserettes. Ongeveer 56 procent van de wasserettes die het publiek bedienen, neemt kwartjes als enige vorm van betaling. En 89 procent neemt kwartjes als een vorm van betaling, met kaarten, loyaliteitsprogramma's of mobiele betalingen als alternatief, aldus de handelsgroep.

Wasserettes zijn sterk afhankelijk van munten, deels omdat veel van hun klanten meestal of volledig contant geld gebruiken in plaats van kaarten om dingen te betalen.

Daryl Johnson, eigenaar van Giant Wash Laundry - een keten van 11 wasserettes in de omgeving van Minneapolis - zei dat zijn bedrijf normaal gesproken ergens tussen de US$ 4.000 en US$ 8.000 in kwartjes per week koopt voor zijn wisselautomaten. Maar nadat de Fed begon met het rantsoeneren van munten, zei zijn bank dat ze er misschien geen zou kunnen verstrekken. "We waren duidelijk een beetje in paniek," zei hij.

Johnson werd creatief: hij bood aan om wisselgeld te kopen van vrienden en familie op Facebook. Hij hing borden in winkels met de vraag aan klanten om hun eigen munten in te brengen en paste zijn wisselautomaten aan om alleen kleinere biljetten te accepteren om de uitstroom te beperken. Hij reed zelfs meer dan vier uur naar Omaha om US$ 8000 in kwartjes te kopen bij een andere wasserijoperator. "Het is dat of mijn bedrijven sluiten", zei hij.

Wat betreft het aanbod zijn de zaken enigszins gestabiliseerd, zowel voor Johnson als voor zijn bank.

Voor het North Carolina Aquarium in Pine Knoll Shores veranderde een sluiting in maart in een onverwachte kans om verloren inkomsten te compenseren en uiteindelijk ook te helpen bij het aanpakken van het munttekort. Het aquarium sloot zijn waterval en ruimde ongeveer 378 liter (100 gallons) aan munten op die bezoekers de afgelopen 14 jaar hadden gegooid. De munten, die nog worden gewassen en geteld, gaan naar de exploitatiekosten.

"We voelen absoluut de beknelling", zei Danielle Bolton, een woordvoerster van het aquarium. "Elke cent telt, letterlijk."

Het tekort wordt zelfs door jongeren gevoeld. Neem Jen Vicker uit Bollingbrook, Illinois. Haar 10-jarige dochter werd onlangs wakker met een losse tand en was bang dat de tandenfee niet zou kunnen betalen vanwege het tekort. Dus schreef ze een briefje: "Beste tandenfee, je weet dit misschien al, maar er is een nationaal muntentekort in Amerika. Je laat me meestal dollarmunten achter, maar totdat deze situatie is opgelost, wil ik graag contant geld voor mijn tanden. Mijn verontschuldigingen voor het ongemak."
Advertenties