Santokhi: Ordening goudsector en bescherming milieu
16 Aug 2020, 07:08
foto
President Chan Santokhi heeft aangekondigd dat er opnieuw een ordening van de goudsector komt. (Foto: René Gompers)


De opperbevelhebber van het Nationaal Leger, president Chan Santokhi, heeft tijdens het bezoek aan Memre Buku Kazerne, aangekondigd dat er wederom een ordening in de goudsector komt. De overheid wil meer geld verdienen uit deze sector en het milieu beter beschermen. Het leger gaat daarbij een belangrijke rol spelen, benadrukt de opperbevelhebber.

Santokhi heeft vrijdag de manschappen toegesproken. Aan het begin van zijn toespraak, in de openlucht onder de felle zon, was er plots een kleine zwerm bijen op het katheder afgekomen. Twee officieren en een lijfwacht hebben geprobeerd de insecten, zonder succes, weg te jagen. "Die bijen houden van me, wat kan ik eraan doen? Ik ben een honing," grapte Santokhi. "Ze zijn er om me te beschermen." Hij vervolgde zijn toespraak, de bijen hebben het na een tijdje opgegeven en zijn zelf weggevlogen.

"We hebben nu een goudprijs van meer dan US$ 2.000 per troy ounce (31.1 gram) maar hoeveel verdienen wij eraan in deze tijd van crisis?” merkt Santokhi op. “Gelukkig heeft de Raad van Ministers het besluit al genomen dat een speciaal team gaat kijken naar die goudsector. Dat we kunnen verdienen uit die sector. Niet om die sector af te breken, maar om regulerend op te treden. Weghalen van het kwikgebruik om het milieu en de samenleving te beschermen en milieuvriendelijk begeleiden.”

"Met een goed beleid zullen al die mensen (de goudzoekers) 100 procent meewerken dat een deel van hun inkomsten naar de staatskas gaat," stelt Santokhi overtuigend. "Dan profiteren we uit onze nationale rijkdommen." Het beschermen van de natuurlijke hulpbronnen op zee, de enorme olievondsten op zee, is de volgende uitdaging, deelt opperbevelhebber mee. Santokhi heeft benadrukt dat het leger belangrijk is in al de drie fasen waarin de regering van plan is om het land uit de crisis te halen; de urgentiefase (de eerste 9 maanden), de stabilisatiefase (24 maanden) en de groeifase. 

René Gompers



Advertenties