Mathoera: Zwaar bezuinigen en efficiënter werken
16 Aug 2020, 03:13
foto
Zwaar bezuiniger, maar efficiënter werken, zegt minister Krishna Mathoera van Defensie. (Foto: René Gompers)


De minister van Defensie, Krishna Mathoera, heeft aangekondigd dat er open dagen zullen zijn bij het Nationaal Leger. Dit is onderdeel van het nieuw beleid om het leger te professionaliseren en "dichterbij het volk te brengen." Een professioneel leger dat niet alleen een beschermende hand is maar ook een helpende hand, benadrukt Mathoera. Hoewel er zwaar zal worden bezuinigd, zullen de manschappen efficiënter worden ingezet. Ze zullen zichtbaarder zijn op straat en bij projecten van burgers en de overheid.

Mathoera heeft vrijdag bij het bezoek van de opperbevelhebber, president Chan Santokhi, de manschappen enkele punten van het nieuw beleid voorgehouden en wat er van hen wordt verwacht. Het komt erop neer dat er zwaar bezuinigd zal worden, dat met weinig middelen er toch veel werk verzet moet worden, dat het leger meer dan tevoren zelfvoorzienend moet zijn, waar mogelijk zelf geld gaat verdienen, dat het contact met de burgers intenser wordt.

"Jaarlijks zullen er open deur dagen worden georganiseerd voor de jeugd," stelt Mathoera. "Per slot van rekening wordt alles betaald met belastinggeld. Het volk mag zien, voelen en horen waar hun geld naar toe gaat. Deze gelegenheid is bovendien een unieke kans om de verschillende onderdelen van het leger te leren kennen; de land- en luchtmacht, de marine en de militaire politie." Daarnaast zal de relatie tussen burgers en militairen versterkt worden, voegt de minister toe.

"De militair moet niet alleen een beschermende hand zijn, maar ook één die helpt in moeilijke tijden," haalt Mathoera aan. De militairen gaan door het nieuw beleid meer doen dan het transporteren van groepen bij bepaalde gebeurtenissen en het steunen bij de strijd tegen Covid en bij rampen. "De komende tijd zullen we meer ondersteunen in de bouw en bij reparaties van overheidsgebouwen," kondigt Mathoera aan. "We zullen ook aandacht besteden aan kwetsbare groepen, scholen, bejaardencentra en kindertehuizen."

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April