Santokhi: Dit leger behoort aan de Republiek Suriname
14 Aug 2020, 18:31
foto
President Chan Santokhi heeft een bezoek gebracht aan het Nationaal Leger. (Foto: Ranu Abhelakh)


Opperbevelhebber van het Nationaal Leger, president Chan Santokhi, heeft aangekondigd dat het Nationaal Leger getransformeerd zal worden naar een “multi-inzetbaar professioneel leger met professionele militairen.”  Hij heeft vandaag een bezoek gebracht aan de manschappen in de Memre Buku Kazerne. “Dit leger zal niet behoren aan individuen!” benadrukt Santokhi. “Dit leger zal niet behoren aan een politieke partij, maar aan de Republiek Suriname!”

Santokhi en de minister van Defensie Krishna Mathoera, hebben aangegeven dat het leger voor enorme uitdagingen staat. De grootste zijn de beperkingen van de coronaviruspandemie en het gebrek aan geld. Mathoera deelt mee dat van het budget van SRD 450 miljoen, SRD 425 miljoen gaat naar salarissen. Voor operaties is er nauwelijks genoeg over. De bewindsvrouw zegt dat er ondertussen al maatregelen getroffen zijn om bepaalde misstanden in de organisatie en operaties aan te pakken. Er zal ook zwaar worden bezuinigd. Met minder middelen zal er toch meer gedaan moeten worden om een waardige leger te zijn. Maar het het leger zal zelf ook meer geld moeten gaan verdienen. 

De projecten die het leger zelfvoorzienend maken, worden uitgebouwd zoals  de onderneming om zichzelf van uniformen te voorzien. Andere projecten zullen naar een nationaal niveau worden uitgebreid waaronder het produceren van groenten en andere gewassen. Het leger kan de kennis voor het opzetten en draaiende houden van bakkerijen, bijvoorbeeld toepassen in de verre dorpen, merkt Santokhi op. Het leger kan met de eigen productie helpen met de voedselvoorziening bij groepen waar het hard nodig is. Het staatshoofd zegt dat het leger nog steeds een belangrijke rol zal spelen bij het terugdringen van de coronaviruspandemie.

Surinaamse militairen zullen weer participeren in buitenlandse trainingen. Dit zal niet alleen Suriname maar ook het buitenland ten goede moeten komen wanneer er een beroep op het leger wordt gedaan, geeft Santokhi aan. Het leger zal net als voorheen weer een nauwe samenwerking hebben met de politie. Ook zal het leger een grote rol spelen bij de vernieuwde ordening van de goudsector. Ook zal het leger zich moeten voorbereiden op het veilig houden van de Surinaamse wateren waar de enorme olie industrie opkomt.

Burgers moeten weer trots zijn op het Nationaal Leger, vindt Santokhi. Maar ook militairen zullen met een tevreden gevoel hun werk doen. “U zult weer met trots naar het werk gaan, met trots zal men naar u kijken. En niemand zal binnen het Nationaal Leger het gevoel hebben dat ze naar het werk gaan om als een wachter op te treden, of een beveiligingsman van wie dan ook. U gaat werken voor Suriname!”  

René Gompers
Advertenties