Guyana zal schuldigen straffen voor corrumperen verkiezingen
08 Aug 2020, 18:44
foto
President Irfaan Ali van Guyana zal het verkiezingsproces evalueren.


De regering van de People's Progressive Party (PPP) in Guyana heeft toegezegd het verkiezingsproces van vijf maanden te herzien om te bepalen wat er precies is gebeurd en degenen te straffen die 'het systeem wilden corrumperen'. "Een evaluatie van de gebeurtenissen - gerelateerd aan het verkiezingsproces van de afgelopen vijf maanden - zal binnenkort beginnen om forensisch vast te stellen wat er precies is gebeurd en om alle personen die het systeem trachtten te verdraaien en te corrumperen ter verantwoording te roepen," zei president Irfaan Ali tijdens zijn inauguratieceremonie op zaterdag.

De algemene en regionale verkiezingen van maart 2020 werden ontsierd door rechtszaken en andere pogingen om de resultaten te wijzigen om de voormalige APNU + AFC-regering als winnaar te verklaren in plaats van de PPP die bij de verkiezingen meer dan 15.000 stemmen meer behaalde dan de APNU+AFC.

Het proces werd verder uitgewerkt door een nationale hertelling, veroorzaakt door pogingen van de verkiezingsofficier voor het grootste stemdistrict Clairmont Mingo, om de stemmen voor de coalitie op te blazen. De hertelling duurde meer dan 30 dagen. Er zijn privé-strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen de hoofdverkiezingsofficier Keith Lowenfield, die bij vier gelegenheden cijfers presenteerde die de coalitie een overwinning probeerden te bezorgen, zelfs toen bij de hertelling het tegendeel was gebleken.

Ali zei zaterdag dat iedereen zich “pijnlijk bewust” is van het trauma en de pijn die Guyanezen hebben doorstaan ​​gedurende de periode van vijf maanden “toen er krachtige pogingen werden gedaan om onze democratische gehalte te vernietigen en de wil van het electoraat te ontkennen”.

"We hebben allemaal de plicht jegens de natie en onszelf om ervoor te zorgen dat nooit meer een generatie van ons volk wordt onderworpen aan dergelijk onwettig gedrag", voegde hij eraan toe.
De president bedankte de internationale gemeenschap voor hun streven naar democratie, waaronder Caricom, dat twee teams stuurde om toezicht te houden op de nationale hertelling.

"De geschiedenis zal zich ooit die bijzondere rol van regionale solidariteit herinneren", merkte Ali op. Om ervoor te zorgen dat er nooit een herhaling is, zei president Ali dat zijn regering de nodige hervormingen zal doorvoeren om ervoor te zorgen dat de democratie van het land sterker is en het verkiezingsproces transparanter.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March