Meer ruimte met Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand
08 Aug 2020, 00:00
foto
De Nationale Assemblee heeft in haar nieuwe samenstelling de eerste wet 'Burgerlijke Uitzonderingstoestand' met algemene 43 stemmen aangenomen. (Beeld: DNA)


Alle fracties in De Nationale Assemblee hebben goedkeuring gegeven aan de Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand. Deze eerste wet van het nieuwe parlement is na intensieve discussies en aanpassingen met 43 algemene stemmen goedgekeurd. De wet zal dit weekend nog worden afgekondigd, omdat de vorige wet op 9 augustus vervalt. De regering zal ook strengere Covid-19 maatregelen aankondigen. 

De initiatiefwet is ingediend door Asis Gajadien (VHP), Edgar Sampie (ABOP) en Dew Sharman (VHP). Cheryl Dijksteel (VHP) is als commissievoorzitter 'gedoopt' in het werk en heeft volgens commissielid Ronny Asabina (BEP), uitstekend werk verricht. Ook minister Amar Ramadhin kreeg complimenten voor de wijze waarop hij ingegaan is op diverse vragen. De bewindsman heeft ook aangekondigd dat er een onderzoek gaande is naar de wijze waarop middelen uit het Covid-fonds zijn gebruikt. Er zijn geen onderliggende stukken, maar e-mails van overmakingsopdrachten vanuit Financiën naar de Centrale Bank van Suriname. Van de SRD 400 miljoen is ongeveer SRD 100 miljoen over, maar veel rekeningen zijn niet betaald. In de nieuwe wet is SRD 1.5 miljard goedgekeurd voor de rest van dit jaar. 

In deze wet zijn algemene regels opgenomen op basis van het bepaalde in de grondwet over de burgerlijke uitzonderingstoestand, legde Gajadien uit. Deze raamwet kan voor alle uitzonderingssituaties worden gebruikt. Deze algemene regels geven het belang weer van eenduidigheid bij een uitzonderingstoestand. Bepaald is hoe deze moeten worden toegepast, de bevoegdheden en de begrenzingen van de uitoefening ervan zijn aangegeven. Daarmee wordt, ook in een uitzonderingssituatie, de rechtszekerheid gewaarborgd.

Afhankelijk van de aard van de omstandigheid, zoals natuurramp, uitbraak van ernstig besmettelijke ziekte of andere feitelijke bedreiging van vitale belangen van de Staat Suriname, kan bij wet een uitzonderingstoestand worden afgekondigd. De maatregelen en voorschriften van deze wet zullen van toepassing zijn op de specifieke uitzonderingstoestand. 

Door diverse leden van De Nationale Assemblee en ook vanuit de regeringstafel is de noodzaak van een intensieve voorlichting benadrukt. In de wet is opgenomen dat mediahuizen gratis zendtijd moeten geven aan de overheid. Patricia Etnel (NPS) benadrukte dat de regering gebruik moet maken van de mogelijkheden die de wet biedt voor strenge controle op de naleving van de maatregelen. Zij pleitte ervoor om het Covid-journaal dat vanaf maandag zal worden uitgezonden, ook in Sranan uit te zenden. Zij merkte op dat door een goede samenwerking tussen het parlement en de regering, deze wet tot stand is gekomen. 

Assembleevoorzitter Marinus Bee bedankte de deskundigen van de regering, de juristen en het personeel van De Nationale Assemblee voor hun inzet. Bee noemde de aanname van de wet een mijlpaal. Er is een maand lang hard gewerkt om de vorige wet te evalueren en deze klaar te stomen. Vicepresident Ronnie Brunswijk zei dat de regering met voortvarendheid deze wet zal afkondigen. Er zijn tools om de Covid-19 pandemie aan te pakken. 
Advertenties