'Kans Javanen zich weer als betrouwbaar te profileren' 
07 Aug 2020, 06:36
foto
Paul Somohardjo, voorzitter Pertjajah Luhur.


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), roept in het bijzonder de Javaanse gemeenschap op om zich nu zodanig te profileren, dat zij weer gezien worden als zeer betrouwbaar. Hij doet deze oproep in het kader van de herdenking van 130 jaar Javaanse Immigratie op zondag 9 augustus. 

Het stigma dat nu rust op de Javanen in met name de politiek, is mede veroorzaakt door het overlopen van Javaanse politici. Dat stigma moet onder meer door samenbundeling weggewerkt worden, zegt de partijvoorzitter. De eenheid moet behouden worden en een van de manieren om dat te bewerkstelligen is in de vorm van Gotong Royong of Anamakandi. Tussen de PL en de ABOP is die eenheid alvast te merken.

De PL viert doorgaans de Day of the Wong Jawa groots. Hoewel de herdenking van 130 jaar Javaanse Immigratie aanstaande zondag de nodige aandacht zal krijgen van de PL, zal die vanwege Covid-19 sober zijn dit jaar. De herdenking zal plaats vinden op het monumentenplein te Mariënburg. De activiteiten vangen aan om 13.00 uur. Deze dag zal gekenmerkt worden door een kransleggingsceremonie door de PL en de regering, zegt Somohardjo. De PL-voorzitter had graag het feit dat 130 jaren terug de eerste Javanen voet aan wal zetten, heel groots willen gedenken, zoals elk jaar weer het geval was. De voorbereidingen hiertoe waren sinds het vorig jaar begonnen. Helaas heeft de toename van het Covid-19 virus een domper op dit doorgaans feestelijk gebeuren gezet. Bij de komende herdenking zullen dan ook de nodige Covid-19 maatregelen worden gehanteerd. 

De PL, die bekend staat als de sociale kracht, heeft ook gemeend om op deze zeer bijzondere dag ruim 200 hulpbehoeftigen en seniore burgers van plantage Mariënburg, tegemoet te komen met een pakket. Op deze plaats zetten immers 130 jaar terug de eerste Javaanse Immigranten voet aan wal. Voorzitter Somohardjo benadrukt dat het geenszins gaat om propaganda. “Die tijd is achter de rug”. De middelen voor de pakketten worden door leden van de PL zelf bijeen gebracht. Onlangs is er een commissie geïnstalleerd om de organisatie van de herdenking ter hand te nemen. De hulpbehoeftigen zullen door de commissieleden worden geregistreerd. De pakketten worden tot aan huis bij de desbetreffende personen bezorgd, geeft Somohardjo mee.

Somohardjo, die meer dan 50 jaren in de politiek is, is zeer trots dat hij een nakomeling is van de Javaanse immigranten en het heeft kunnen schoppen tot parlementsvoorzitter. Zijn naam en foto zijn ook vereeuwigd in De Nationale Assemblee van Suriname. Hij vindt het ook heel belangrijk dat de regering de jongeren stimuleert in het onderwijsproces, zodat meerdere van hen klaar gemaakt worden om politiek maatschappelijk deel te kunnen nemen. 

De politicus is zich er van bewust dat de Javanen zich vrijwel volledig hebben geïntegreerd in de Surinaamse samenleving, maar vraagt om verdere bundeling in eenheid. Hij merkt op dat reeds bij de aankomst van de eerste Javanen in Suriname bleek dat zij bedrogen en verraden waren door hun eigen mensen. Zij kregen een beeld geschetst van een paradijs, waar zij te werk gesteld zouden worden en tegen betere condities. Echter bleek dit bij aankomst niet het geval te zijn. Anno 2020 merkt de voorzitter dat dit bedrog en verraad zich blijft herhalen. Daarom doet hij een dringend oproep op de Javanen om zich niet alleen te bundelen, maar ook om zich te profileren als betrouwbaar.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April