Ook Argentinië krijgt fiat voor herschikking schuld
07 Aug 2020, 08:33
foto
Demonstranten nemen deel aan een protest tegen de nationale regering en de quarantainemaatregelen in de stad Buenos Aires naast een dummy met de Argentijnse vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner die de Argentijnse president Alberto Fernandez vasthoudt als marionet. (Foto: Reuters)


Argentinië heeft een akkoord bereikt met drie crediteurgroepen om 65 miljard dollar aan staatsschuld te herstructureren, waardoor het mogelijk uit een schadelijk faillissement kan klimmen en de door recessie getroffen economie nieuw leven kan inblazen. Het ministerie van Economische Zaken zei dinsdag in een verklaring dat het enkele betalingsdata en wettelijke clausules zou aanpassen om het aangeprezen als "definitief" voorstel van begin juli te verzachten, zonder de algemene hoofdsom of rente te verhogen.

Argentinië, een grote graanproducent en ooit één van de rijkste landen ter wereld, viel in mei voor de negende keer in een default (wanbetaler) staat en staat op het punt van een economische krimp van 12 procent dit jaar na twee jaar van recessie.

De schuldeisers omvatten de Ad Hoc Group, Argentina Creditor Committee en de Exchange Bondholder Group, een trio dat zich vorige maand verenigde om zich te verzetten tegen een eerder aanbod van de regering, wat een impasse veroorzaakte die dreigde een uiteindelijke deal te doen ontsporen. Het ministerie zei dat het de termijn voor schuldeisers om de nieuwe overeenkomst formeel te aanvaarden, zou verlengen tot 24 augustus. Het zou dinsdag aflopen.

Het nieuws over de deal hielp de bestaande euro-obligaties van de overheid met maar liefst 3 cent stijgen. Het land zat in een impasse met schuldeisers, waaronder grote fondsen als BlackRock en Ashmore, over het herschikken van de schuld in het licht van de deadline van dinsdag. Er was geen onmiddellijke bevestiging van een akkoord van de crediteurgroepen.

"Het is goed voor obligatiehouders om dit achter zich te kunnen laten en het is goed voor Argentinië, aangezien het weer een schone lei kan krijgen", zei een houder van eurobonds in Argentinië die niet bij een groep was aangesloten. "Het helpt schuldeisers op de NPV [netto contante waarde] maar niet veel, en betekent dat Argentinië uiteindelijk indien nodig kan terugkeren naar de financiële markten."

Betalingsdatum verandert

Als onderdeel van de deal zei de regering dat ze enkele betalingsdata zou aanpassen voor de nieuwe obligaties die zijn opgenomen in het bod dat op 6 juli aan crediteuren werd gestuurd. Dit zou het totale bedrag van de hoofdsom- of rentebetalingen voor Argentinië niet verhogen, maar zou het voorstel verbeteren voor crediteuren, zei het.

Een belangrijk punt tijdens de herstructureringsbesprekingen waren de zogenaamde collectieve actieclausules (CAC's), die bepalen hoe toekomstige wijzigingen kunnen worden aangebracht in obligatieovereenkomsten.
Sommige obligatiehouders, die vreesden dat Argentinië zou proberen de CAC's te gebruiken om de "Pac-Man" -strategie te volgen om ze één voor één aan boord te krijgen, hadden voor hun steun informeel contact opgenomen met mondiale organen, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om wettelijke clausules te wijzigen. Om tegemoet te komen aan de voorstellen van schuldeisers over het contractuele kader, zei de regering in haar verklaring dat ze bepaalde aspecten van de CAC's in de nieuwe obligatiedocumentatie zou aanpassen.

Volgens de deal zijn de betalingsdata voor de nieuwe obligaties 9 januari en 9 juli, in plaats van 4 maart en 4 september. De nieuwe obligaties zullen in januari 2025 worden afgeschreven en vervallen in juli 2029. Nieuwe 2030-obligaties in Amerikaanse dollar en in euro zullen in juli 2024 worden afgeschreven en vervallen in juli 2030, zei Argentinië, met de eerste termijn voor een bedrag dat overeenkomt met de helft van elke resterende termijn.

De nieuwe dollar en euro 2038-obligaties die zullen worden uitgegeven in ruil voor bestaande disconto obligaties, zullen in juli 2027 worden afgeschreven en vervallen in januari 2038, aldus het ministerie.

President Alberto Fernandez en minister van Economie Martin Guzman waren ervan overtuigd dat Argentinië het aanbod dat begin juli werd gedaan, na maanden van besprekingen niet kon overtreffen. Argentinië sloot in 2018 een leningovereenkomst van US$ 57 miljard met het IMF en heeft gezegd dat het een nieuw programma met het fonds zal zoeken, nadat het zijn besprekingen met particuliere crediteuren heeft afgerond.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March