Initiatiefwet burgerlijke uitzonderingstoestand ingediend
29 Jul 2020, 00:00
foto


De Assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP), Edgar Sampie (ABOP) en Dew Sharman (VHP) hebben een initiatiefvoorstel ingediend ter uitvoering van de burgerlijke uitzonderingstoestand. Deze wet zal met spoed behandeld worden aangezien de uitzonderingstoestand die in de Covid-19 wet voorkomt, geldt tot 8 augustus. In de huishoudelijke vergadering dinsdag is een commissie benoemd onder leiding van Assembleelid Cheryl Dijksteel (VHP). 

In de ontwerpwet is aangegeven dat afhankelijk van de ernst van de situatie de uitzonderingstoestand wordt gecategoriseerd in 1 (code geel), 2 (oranje) en 3 (rood). De president stelt vast in welk stadium de afgekondigde uitzonderingstoestand verkeert. De vaststelling vindt plaats na overleg met het Crisis Managementteam. Er zal een noodfonds worden ingesteld met een bestuur waarin zitting hebben afgevaardigden van diverse ministeries. 

De eerdere werkwijze die in de Covid-wet is opgenomen op de uitzonderingstoestand zal niet meer gevolgd worden indien het initiatiefvoorstel tot wet wordt verheven. Bij afkondiging van de uitzonderingstoestand treden noodvoorzieningen in werking. De Comptabiliteitswet 2019 voorziet in artikel 14 de mogelijkheid voor de minister van Financiën om een noodreserve op te nemen in de jaarbegroting.

Het doel van de noodreserve is het bieden van (financiële) voorzieningen in geval van een noodtoestand. Bij het afkondigen van een uitzonderingstoestand door de president heeft de regering hierbij eveneens de bevoegdheid de
noodreserve aan te spreken. Indien de middelen in de noodreserve niet beschikbaar of toereikend zijn, heeft de regering de bevoegdheid om zowel nationale als internationale financieringsbronnen aan te spreken. 
Advertenties